Slik feira vi St. Hans før

Båltradisjonen i Ålesund er snart historie.
Fra papir

Det var en gang en folkefest og båla var mange. Så la oss få lov til å gi gamle ålesundere et skikkelig mimrekick og den yngre garde en idé om hvordan det var.

Se den unike bildeserien om båltradisjonen i Ålesund her!

På nettsida vår, smp.no, presenterer vi en stor bildeserie. I hovedsak er dette fotografier tatt av Sunnmørspostens første pressefotograf og fotosjef, Bjarne Skarbøvik. Takket være Skarbøvik, har vi unike bilder som forteller om bålene, stemningen og folkelivet mot slutten 1950-årene og første halvdel av 1960-tallet.

Hjelp.

Vi trenger hjelp fra våre lesere til å plassere både bålplasser og få navn på en del personer som er med på Skarbøvik sine bilder. Om noen kan hjelpe her tar vi med glede imot brev eller e-post.

Se den unike bildeserien om båltradisjonen i Ålesund her!

Båltradisjonen i Ålesund er gammel, kanskje fra siste halvdel av 1800-tallet. Båla var mange, men de mest kjente er vel Bollaren, Kjerringa, Friggbålet, Lampå, Nørvebålet,Vikabålet, Stjernebålet (som det var flere av), Skjærvabålet, Hessabålet og Slinningsbålet - som har holdt beundringsverdig ut fram til i dag.

Borchen.

Og i tillegg til båla hadde vi Borchen, entusiasten og showmannen Reidar Borch Walderhaug, som utrettelig laget ablegøyer og hoppet sjøen på Volsdalsberga. Til jubel fra små og store.

Båter var det mange av på Aspøvågen og ved Slinningen, men få redningsvester om vi ser på bildene og leser avisreferatene.

På land var det St.Hans-brudepar noen steder og tauhopping, kappgang på stylter og sekkeløp.

Historiene.

Om bålgjengene og bålsamlinga kunne man fylt ei bok. For mange var første del av juni ei tid med livet til låns, bålkriger og våkenetter - og tjuvtokt på jakt etter sildetønner og fiskekasser.

En og annen færing forsvant og gikk opp i flammer godt innebygget i et bål. Sprengstoffkasser fra tyskernes anlegg på Tueneset ble «funnet» etter krigen og anvendt, men de var ikke alltid tomme, for å si det slik. På Hessa eksploderte det skikkelig et år. Skarpe skudd og eksplosiv veske gikk av og det er et under at ingen ble skadet.

Slutten.

På 1960-tallet dukket plastbåtene opp på sjøen, mens plastkasser og plasttønner ble et problem for dem som skulle samle til bål. Etter hvert ble båla færre og den utrolige båltradisjonen i Ålesund var over.

La oss til slutt ta med replikken som falt ved Slinningsbålet et år - og som må sies å være et gullkorn når det er snakk om hvordan man fikk tak i kasser og tønner: - Nåkke har vi fått, å nåkke har vi ikkje fått!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Fra papir