– Jeg vil på det sterkeste anbefale huseiere ta kontakt med en el-entreprenør som kan hjelpe dem til å oppgradere til et forsvarlig og sikkert anlegg før det er for seint, sier tilsynsingeniør Oddmund Eikrem i El sikkerhet Møre AS, som utfører tilsyn på vegne av Mørenett.

Mørenett er resultatet av fusjonen mellom nettvirksomheten i Tussa Nett AS og Tafjord Kraftnett AS.

Brannutsatt område

Som et ledd i et prosjekt som Mørenett og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har tatt initiativ til, er El-tilsynet for tida på befaring i den tette trebebyggelsen på Aspøya i Ålesund.

Dette er et område som er svært utsatt dersom det skulle bryte ut en brann.

– Med bakgrunn i brannkatastrofen i den eldre trebebyggelsen i Lærdal tidligere i år, er vi bekymret over det vi har funnet, sier seksjonsleder i Mørenett, Hans Magne Muren til Sunnmørsposten.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

Juks

Juksesikringer, ulovlig bruk av skjøteledninger og flerkontakter og provisoriske installasjoner uten jording på våtrom er bare noen av tingene man har funnet.

– Generelt består området av eldre trebebyggelse som ikke har elektriske anlegg som er tilpasset den økte bruken av elektriske apparater som vi har i dag. Samtidig er befolkningen i området sammensatt. Mange av dem som kommer fra utlandet er ikke vant til så utstrakt bruk av elektriske apparater som vi har. Samtidig er de vant til å ordne opp selv. Resultatet blir ofte farlige installasjoner, sier Oddmund Eikrem, som tror problemet er like stort i eldre bygårder av mur.

Han kan ikke understreke godt nok at det er huseieren som har ansvar for å påse at det elektriske anlegget er i god stand og sørge for at autoriserte personer tar seg av installeringen.

Bekymret over det de finner

– Hva gjør dere når dere finner kritikkverdige forhold?

– Vi er først og fremst ute etter å informere, og tar en obligatorisk gjennomgang av regelverket. Vi må understreke alvoret i saken, først og fremst at det kan forårsake brann som kan sette menneskeliv i fare, sier Eikrem, som understreker at huseiere som leier ut vil få oftere besøk av eltilsynet enn andre.

– Anmelde?

– Man setter ikke bare seg selv i fare, men mange i boligområdet. I alvorlige tilfeller vil vi måtte anmelde eller koble fra anlegget. Når vi påpeker mangler, skal vi ha en tilbakemelding fra en autorisert installatør om at forholdet er utbedret, sier Hans Magne Muren.

Han understreker at Mørenett har et godt samarbeid med Brannvesenet, som foretar lignende kontroller på sitt felt.

– Gjennom feieren går vi nå i gang med ettersyn av blant annet ildsteder og informasjon om røykvarsling, sier varabrannsjef og leder i forebyggende avdeling, Johnny Stølen til Sunnmørsposten.

Følg smp.no på Facebook

Frykter Lærdalsøyri

Han er like bekymret som eltilsynet over det man finner.

– Halvparten av branntilfellene skyldes det elektriske anlegget. Blir det en brann på Aspøya, kan konsekvensene under visse forhold bli de samme som på Lærdalsøyri. Da det for vel ett år siden brant i Kjøpmannsgata i Ålesund, var det nære på at det ikke utviklet seg til en alvorlig brann i trebebyggelsen. Brannvesenet har ikke mulighet til å stoppe en storbrann i trebebyggelsen dersom vindforholdene er de rette. Som vi så på Lærdal «hoppet» brannen med gnistregnet og antente nye områder. Slik oppfører ofte branner seg på kysten der det blåser mye, sier Johnny Stølen.

<strong>:</strong>
<strong>:</strong>
<strong>:</strong>