Per Halvard Garnes og Gina Bjørdal mener Rolls-Royce Marine bryter spilleregler for medbestemmelse i arbeidslivet – og at den britiske ledelsen mangler forståelse for den norske modellen.

De var tillitsvalgt fram til de sluttet i bedriften i fjor sommer, Garnes i Forbundet for Ledelse og Teknikk og Bjørdal i Fellesforbundet.

Da Sunnmørsposten nå tar kontakt, velger de å fortelle om hvordan de opplevde situasjonen da det ble bestemt at fabrikken i Hjørungavåg skulle legges ned.

Begge mener de tillitsvalgte ble overkjørt i prosessen, samtidig som de var redde for å uttale seg offentlig om det som skjedde:

– Vi var redde for jobbene våre, sier Bjørdal.

– Avgjørelsen var tatt

Onsdag 19. august 2015 kom pressemeldingen om at Rolls-Royce Marine planla å legge ned fabrikken i Hareid innen utgangen av første halvår 2016.

(saken fortsetter under)

Nyheten kom som en overraskelse for de ansatte da de ble orientert på et allmøte samme dag.

De tillitsvalgte fikk første gang vite om et «forslag» om nedleggelse dagen i forveien. Samtidig fikk de vite at leieavtalen for lokalene var sagt opp.

– Vi føler at avgjørelsen var tatt lenge før vi ble tatt med på råd. Vi ble ikke hørt, sier Garnes.

I møte med ledelsen den høsten påpeker tillitsvalgte at de burde vært med i prosessen lenge før, og at bedriften har begått et grovt brudd på reglene om informasjon og drøfting i Hovedavtalen. Ledelsen står da imidlertid på sitt – og svarer at de tillitsvalgte ble informert så tidlig som mulig etter at det var lagd et «grundig business case med forslag til videre drift».

Varslet NAV

I ettertid kom det fram at bedriften allerede fire måneder tidligere hadde varslet NAV om masseoppsigelser. Det er arbeidsgiveren pålagt om de planlegger å si opp, eller permittere flere enn ti ansatte.

Sunnmørsposten har fått bekreftet fra NAV-leder Ingunn Rise i Hareid at skjemaet ble registrert 23. april 2015.

I ettertid stiller de tillitsvalgte også spørsmål ved at ansatte fra en avdeling i Vietnam – hvor deler av produksjonen ble flyttet – allerede lang tid i forveien kom til Hareid for å lære hvordan de jobbet der.

Bisto kolleger

De tillitsvalgte er også kritiske til at arbeidsgiveren tok utgangspunkt i ansiennitet ved hver avdeling i oppsigelsesprosessen, framfor å se på tvers av avdelingene.

(saken fortsetter under)

Bjørdal forteller at hun bisto rundt 20 kolleger i prosesser med usaklige oppsigelser.

– Det førte til at jeg ble kalt aksjonist, men dette var jo jobben min som tillitsvalgt, påpeker Bjørdal.

Denne uka gikk det ut tilbud om å søke på sluttpakker for alle ansatte i Rolls-Royce Marine. Garnes mener det igjen viser forskjellsbehandling av de ansatte.

– Jeg synes det er rart når jeg vet at det ble oppsagt folk i Hjørungavåg så sent som nå i desember. Disse sluttpakkene må ha vært diskutert allerede da, og det oppleves som urettferdig, sier han.

- Fikk munnkurv

De tillitsvalgte sier også at ledelsen ville begrense uttalelser til pressen. Da selskapet i mai 2015 annonserte at de skulle nedbemanne med rundt 300 ansatte, skal de ha fått beskjed om ikke å snakke med pressen.

Det skal også ha blitt lagt føringer da nedleggelsen i Hjørungavåg ble kjent:

– Vi fikk beskjed om å være forsiktige og ikke for negative, sier Garnes.

De tillitsvalgte forteller at det ble diskutert å gå til pressen med opplevelsene, men at flertallet sa nei:

– Vi følte vel ikke at det var noe mer å gjøre. Jeg skulle sagt mye mer på den tida, og angrer på at jeg ikke gikk ut da, sier Garnes.

Les siste saker om Rolls-Royce Marine

– Fulgt regelverket

Rolls-Royce Marine ønsket ikke å svare på konkrete spørsmål om påstandene fra de tidligere tillitsvalgte torsdag.

– Vi har til enhver tid fulgt de prosessene vi er blitt enige med de tillitsvalgte om, og som sjølsagt er i henhold til det norske regelverket. Vi har for øvrig ingen kommentarer, sier personaldirektør Jan Are Remme i Rolls-Royce Marine i en kommentar.