– Vi skulle selvfølgelig ønske at den falt, så vi ble ferdig med det her. For det er jo litt nervepirrende å ha den hengende der, sier Gunn Walstad Sogge om den mye omtalte Veslemannen.

Hun og familien flyttet tilbake til gården sin Lyngheim mandag. Til sammen ble ni personer og 350 sauer evakuert før helgen.

Usikker tilværelse

Bevegelsene i fjellet er imidlertid redusert, og dermed har fjellskredovervåkingen satt ned farenivået for Veslemannen til «gult». Det betyr at faren er moderat, og at situasjonen er så pass normalisert at de evakuerte får flytte tilbake til sine hjem.

Men tilværelsen er usikker, forteller Walstad Sogge til NTB.

– Hva vi gjør videre får vi vurdere litt senere. Det er ikke bare bare å flytte herfra og flytte hele gården. Vi håper den raser, så kan vi bo her i mange år framover, sier Walstad Sogge, som er fornøyd med oppfølgingen kommunen har gitt dem.

Store bevegelser

Fredag var bevegelsene oppe i 5-6 centimeter i døgnet da det regnet som verst. Natt til søndag avtok bevegelsene gradvis, og i øvre del av fjellpartiet var hastigheten på 2-3 centimeter i døgnet mandag.

I nedre del har det ikke vært store bevegelser – de har vært stabile på rundt 2 millimeter i døgnet, melder NVE.

Alle kan nå ferdes fritt under Mannen igjen, og vaktholdet vil bli trukket tilbake, opplyste politiet på en pressebrifing mandag.

Fjellhyllen som står i fare for å rase ut, har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter masse.

Siden faregraden er redusert, betyr det også at togtrafikken på Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås kan tas opp igjen. (©NTB)