Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) blir kalt inn på teppet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. En slik åpen høring er et fornuftig steg videre i den betente sjukehussaken i Møre og Romsdal.

Fortsatt er det for mye som skurrer i saka til at den kan legges død. Åpenhet er helt nødvendig, og en åpen høring ett av de viktigste bidragene til dette. Her vil personer som i dag er bundet til taushet, kunne forklare seg fritt om hva som har skjedd.

Statsråden blir trolig påført noen flere skrammer i lakken, men han blir neppe avskiltet. Han bør imidlertid ikke bli overrasket om han blir satt til å lese førerprøven høyt på nytt, for det er allerede nå klart at det er flere som har tøyd trafikkreglene og oversett fareskiltene.

Høie har i sine svar til komiteen vedgått at han har gitt signaler om at han hadde kurs mot Oppdøl i tomtevalget allerede i august, på et tidspunkt da lokalpolitikere og innbyggere fortsatt trodde de kunne bli hørt i kommende folkemøter. Han har også vedgått at han har gitt beskjed om at styrelederen måtte se til å bli kvitt daværende administrerende direktør.

Statsråden forsvarer seg med at han ikke instruerte, og at slik fortrolig dialog både er legitimt og nødvendig. Han må imidlertid være klar over at en slik dialog kan bevege seg på en hårfin grense mot en ulovlig instruks.Det krever ekstra aktsomhet fra begge parter. En statsråd må være forsiktig med å «tenke høyt» om han ikke forsikrer seg om at den som lytter forstår at det er det han gjør. En slik aktsomhet savner vi i denne saka.

Om ikke Høie har brutt foretaksloven, har han opptrådt klønete. Så klønete at ledere under ham enten har misforstått ham eller har misbrukt ham.

Uansett hva Høie har ment med signalene, ser statsrådens ønske av flere ut til å ha blitt tolket som en marsjordre, med forsøk på overstyring som resultat. Også dette må statsråden ta ansvar for å rydde opp i.

Vi kan ikke akseptere at faglige utredninger blir overstyrt, offentlige høringsrunder overhørt eller lover satt til side, samme om årsaken er ullen statsråd eller overivrige undersåtter. Slikt er ødeleggende for tilliten. Vi må forvente respekt både for demokratiske prosesser og faglige utredninger og skjønn.

Vi kan heller ikke akseptere at helseledere skjøtter sine verv på kant med lovverket bak lukkede dører. Høie må slå hardt ned på at saker som krever styrebehandling systematisk kjøres i hemmelige møter i forakt for lovverket og offentligheten.

Oppryddingen trenger ikke å handle om tomtevalget, men om prosessen og tilliten til systemet. Det viktigste er en klargjøring av spillereglene og respekten for lovverk og offentlighet, men trolig kommer Høie heller ikke utenom utskifting av deler av mannskapet.

Han har kvittet seg med styreledere og direktører før, og kan bli nødt til å gjøre det igjen. Vi anbefaler ham å ta lærdom av foregående runde, og opptre ekstremt ryddig i tråd med lovverk og viktige ledelsesprinsipp.