Det sier avgåtte helsedirektør Astrid Eidsvik i et intervju med Sunnmørsposten. Hun er klar på at hun i realiteten ikke hadde andre valg enn å innstille på Molde for styret sitt før Helse Midt og statsråden skulle avgjøre saken.

 – Før midten av november hadde det vært tre år med gode tilbakemeldinger og en ryddig prosess, uten innblanding fra Helse Midt. Jeg kunne aldri lagt fram noe jeg var uenig i, sier Eidsvik.

Du kan lese alt fra høringa her

Hun og Daniel Haga, direktør i Helse Midt, skulle egentlig levere hver deres innstilling. Det ble imidlertid bestemt at det var ønskelig med to mer like innstillinger.

– Du kan jo ikke konkludere nå

17. november var første gang Eidsvik skjønte at hun og Haga var uenige.

– Han sa da at han kom til å gå for Molde. Jeg svarte: «Du kan jo ikke konkludere før du har hørt hva jeg og Helse Møre og Romsdal mener?».

18. nov. ble det holdt et lukket telefonmøte i Helse Midt.

Flere i styret har i ettertid reagert på det som blir kalt «sonderinger» fra Haga, uten at de visste om det.

Nye detaljer: - Nullstilte idéfaserapporten

Den 19. november var det et nytt møte mellom Eidsvik og Haga.

– Resultatet av møtet var at tomtealternativene skulle legges fram som likeverdige i idefaserapporten, sier Eidsvik.

– Hvorfor?

– Rapporten var grunnlaget for styresaken, og den skulle legges fram for begge styrene. Siden denne også skulle være underlaget for styresaken Haga skulle legge fram, måtte også han være fornøyd med hvordan rapporten ble sluttført. Intensjonen med oppsummeringen var å vise retning for valg av tomt. Slik ble det ikke, siden vi var uenige i konklusjonen. Bare ved å legge fram tomtene som like, kunne Helse Midt gå god for rapporten, hevder Eidsvik.

– Var det her argumentene for Molde ble nullstilt?

– Eller at Kristiansund-argumentene ble nullstilt? Det er alt etter hvordan du ser det.

Helse Midt-Norge vil trolig svare på dette senere i høringen.

– Ødela dette premissene for idefaserapporten?

– Ja, mye av kritikken fra Holte consulting kom fordi vi var utydelige i konklusjonen.

- Helse Midt bestilte konklusjon

Ifølge Eidsvik er det likevel møtene 27. og 28. nov. som fikk begeret til å renne over.

– Jeg presenterte argumentene mine for Kristiansund, mens Haga etter sonderinger i Helse Midt formidlet at det var viktig å få til noe som kunne bli vedtatt. Slik han forstod sin styreleder og øvrige i styret var det bare ett alternativ som ville føre fram, og det var Molde. Slik det ble forstått av meg, og de rundt meg, så kom Haga med en bestilling på en konklusjon i møtet. Formelt, og ifølge loven, kan slike bestillinger bare skje i foretaksmøter, hevder Eidsvik.

– Men Torbjørg Vanvik hevder du var fastlåst på Kristiansund, og at du stod fritt til å innstille på det du ville?

– Jo, da. Det ble presisert helt på slutten i møtet 28. november: «Ja, du må jo bare innstille på det du vil», men slik møtene utviklet seg hadde jeg ikke et reellt valg når konklusjonen allerede var lagt. De var ikke interessert i å lytte eller høre på mine argument. Jeg opplevde at det var de som var fastlåste. De svarte bekreftende på at de var bedre til å vurdere dette enn meg. Arbeidet jeg hadde lagt ned på tre år føltes overhode ikke verdsatt. Konklusjonen fra Helse Midt var et bestillingsverk overfor meg, sier Eidsvik.

– Jobbet du for et sterkt Sunnmøre og Ålesund sjukehus?

– Mitt fokus var hele tiden hva som tjente innbyggerne i hele fylket, det var også oppgaven min. Dette har blitt hevdet fra Molde i budsjettarbeidene. Husk at det største grepet vi har gjort i alle kuttprosesser siste tre år var nedleggelsen av Nevrohjemmet Rehabiliteringssenter i Ålesund, sier Eidsvik bestemt.

Derfor gikk hun for Kristiansund

– Hvorfor var Kristiansund det beste tomtevalget?

– Utgangspunktet mitt var å tenke ut fra hva som ville tjene pasienten best. - Hvordan best planlegge pasientens helsetjeneste sett i lys av krav stilt i Lov om spesialisthelsetjeneste? var ett av spørsmålene jeg stilte meg. Nærhet for flest mulig til akuttfunksjoner og hensynet til lang reisevei var viktige argumenter for meg. Pasientlekkasje nordover var også viktig sett i et økonomisk perspektiv.

– Det er jo kun et fåtall som får svært lang reisevei?

– Jo, men med framtidige veiprosjekt og med tanke på avstanden mellom Molde - Ålesund, mener jeg det ville være til fordel for flest mulig å plassere sjukehuset i Kristiansund. På denne måten ville den befolkningen som allerede har lang vei til sjukehus få en noe kortere reisevei. I enkelte akutte situasjoner er reisevei av betydning. Når vi faktisk hadde en mulighet i valg av tomt til å redusere denne reiseveien, mente jeg at vi burde gjøre det.

Helse Midt-Norges representanter skal forklare seg senere i høringen, fredag.

Du kan lese alt fra høringa her