– Det ser helt forferdelig ut med sikkert en halvmeter søppel og skrot. Det er ingen tvil om at det burde vært ryddet opp, men jeg har ikke kapasitet til det på egenhånd, sier han til smp.no.

Grunnen tilhører et gårdsbruk og søpla har samlet seg opp gjennom mange år. Ettersom det er privat grunn, er har ikke kommunen noe ansvar for å få ting på stell.

Grunneieren mener det ikke vil være rettferdig om han får pålegg om å rydde opp.

– Det er ikke jeg som har søpla ned området. Søppel fra hele byen kommer inn fjorden og hoper seg opp i den vika, forklarer han.

Plukket 60 sekker

Børje Møster som leder seilbåtmannskapet som ryddet på stedet i helga, mener det burde vært gjort en større innsats for å få bukt med forsøplinga i området.

– Om det skal tas skikkelig, trenger man gravemaskin og lekter, fortalte skipperen på «ryddebåten» til smp.no tidligere mandag.

Ifølge Møster jobber fem personer i seks-sju timer. Da de var ferdige, hadde de om lag 60 sekker med plast, søppel og alskens skrot, bare fra den ene vika. Og da hadde de kun fjernet «overflatesøppel».

(saken fortsetter under bildet)

Se Facebook-video fra mannskapet over

Peker på sjøfolk

Det er liten tvil om at en del av søppelet driver inn fjorden fra andre plasser, men Møster stiller spørsmål ved om en del også kan komme fra Fiskerstrand Verft tvers over sundet.

– Lokalbefolkningen fortalte oss at de merket forskjell på om det var utenlandske eller norske skip til kai, sier han.

Leder Frode Gaustad i Tørla Vel bekrefter at det er oppfatningen blant en del innbyggere.

– Vi mener å se at forsøplinga øker når det er utenlandske båter her. Min oppfatning er at mannskap fra andre land ofte har en litt annen kultur på området, sier Gaustad, men legger til at det ikke blir riktig å skylde utelukkende på verftet.

Forsøpling er også et problem andre steder på øya innerst i Åsefjorden. Gaustad forteller blant annet at Ålesund kommune er gjort oppmerksom på at det bør ryddes opp ved det kommunale havneanlegget.

(saken fortsetter under)

Verftet ikke uvillig til å bidra

Daglig leder Magne Standal ved Fiskerstrand Verft forteller at de har strenge regler for hvordan de håndterer søppel, med ulike konteinere både på kaia og om bord i båtene.

– Alle som kommer til oss får instruksjoner for hvordan søppel skal håndteres, så jeg synes det er rart om det går over bord. Mitt inntrykk er også at de russiske mannskapene for eksempel, er vel så flinke til å ta vare på søppelet, som nordmenn, forteller han.

– Ville verftet likevel vært villige til å bidra for å gjøre en innsats i nærområdet med rydding?

– Det er iallfall noe vi ikke stiller oss fremmed for, svarer Standal.

Til sammen ble det plukket søppel som fylte 60 sekker, bare på den ene stranden. Foto: Privat