I samarbeid med Mental Helse Ålesund har kommunen fått innvilget en søknad om 2,7 millioner kroner i støtte fra Extrastiftelsen.

Pengene skal brukes til å styrke innsatsen for psykisk helse blant barn og unge.

– Blant annet skal vi gi kurs i psykisk helse for alle elever som fyller 14 år i løpet av de tre årene prosjektperioden varer, sier prosjektleder Anne Hilde Lystad og ungdomsveileder i Hilde Kirkholm i Ålesund kommune. De er blant 40 ansatte i Ressursbasen, kommunens tverrfaglige team for hjelpetiltak rettet mot barnehager, skoler og familier.

Treffer de unge

De siste to årene har teamet gjennomført slike kurs for elever, foreldre og ansatte i ålesundsskolene – deriblant nesten 1.000 barn og unge.

– Erfaringene er veldig gode. Dette er noe som treffer de unge. Og hele 95 prosent av 834 ungdommer som har evaluert første kursrunde mener at det er viktig å lære mer om psykisk helse, sier Lystad.

Med prosjektmidlene fra Extrastiftelsen blir det nå mulig å tilby enda flere kursopplegget fagfolkene i Ålesund har utviklet.

Det består av seks timer med undervisning om hva psykisk helse er, filmer, samtaler og opplæring i enkle avslapningsteknikker, for eksempel pusteøvelser. Foreldre og ansatte på skolene får egne kurs og temakvelder.

– Det er viktig å gi et universelt tilbud til alle elevene. Alle har vi vonde tanker og følelser av og til. Psykisk helse er noe alle har. Følelser er ikke farlige.

– Normalisering og psykologisk førstehjelp står sentralt, forklarer Lystad og Kirkholm.

De har forståelse for at mange ønsker seg mer ressurser i det kommunale hjelpeapparatet, for eksempel innen skolehelsetjenesten, å kunne gi mer hjelp til barn og unge som sliter psykisk.

– Men i Ålesund er det også veldig mye bra vi klarer å få til. Kommunen har mange gode tiltak på dette området, sier Lystad.

Foreldre må tåle følelser

De er kjent med situasjonen som rektorer, helsesøstre og foreldre beskriver i Sunnmørsposten onsdag – at stadig flere elever trenger noen å snakke med om psykiske problemer.

– Man kan alltids ønske seg flere ressurser, for eksempel flere helsesøstre i skolen. Men det aller viktigste er at voksne hjelper barn til å få et naturlig forhold til sine følelser. Og her har foreldrene en stor oppgave, sier Lystad og Kirkholm.

De mener at årsakene til dårligere psykisk helse blant barn og unge er svært sammensatt.

Ofte bruker ungdom Netflix, YouTube, musikk og chatting med venner for å roe seg ned.

– Mange unge har det ikke godt med seg selv, men de er oftest reflekterte, snille og viser mye omsorg for hverandre, sier Kirkholm.

Glade for mer åpenhet

– Det er kjempeflott at Extrastiftelsen støtter dette prosjektet, som fagfolk i Ålesund skal gjennomføre. Målet vårt er å få mer åpenhet om og større forståelse for psykisk helse. Det er veldig bra at dette nå kommer mer inn i skolen, sier Jan Erik Hall Hagen, leder i Mental helse Ålesund.

Ungdomsveileder Hilde Kirkholm (t.v.) og prosjektleder Anne Hilde Lystad er blant 40 ansatte som jobber i Ressursbasen i Ålesund kommune. Foto: Marius Simensen