Uforsiktighet med matlaging og brann i elektriske artikler er de vanligste brannårsakene, viser ferske tall fra Ålesund brannvesen.

11 av brannene har startet i forbindelse med matlaging, mens 6 branner startet i elektrisk utstyr.

Nytt måleverktøy

Fra 1. januar tok brannvesenet i bruk et nytt og bedre statistikkverktøy, som er mye mer detaljert enn tidligere.

– Nå er det fantastisk detaljert. Vi kan gå inn og se på alt fra årsaker til geografi og tidspunkt. Dette er et fantastisk verktøy som kan brukes i planlegging, og ikke minst i det forebyggende arbeidet, sier varabrannsjef Johnny Stølen.

Og tallenes tale er klar:

– Det er på kjøkkenet vi tilbereder de fleste branner. Vi koker dem på komfyren, sier Stølen.

Videre viser tallene at de fleste branner skjer i sju-halv åtte-tiden på kvelden.

– Desember er en brannmåned

I forbindelse med julen som nærmer seg med stormskritt oppfordrer brannvesenet alle til å være ekstra forsiktig.

– Desember er en brannmåned, sier Stølen.

– Da er det også mye på kjøkkenet. Det er hektisk julekakebaking, som igjen skal deles på Snapchat, Instagram og Facebook, og alt skal foregå samtidig. Og så er det mye levende lys, sier han.

Han har følgende råd:

– Folk må være til stede. Både fysisk og psykisk!

– Komfyrvakt kan redde liv!

I 2010 ble det innført at alle kjøkkenanlegg skal ha komfyrvakt. Det betyr at komfyren slår seg av selv hvis den ikke eri bruk på en stund. Dette kan også ettermonteres for eldre kjøkkenanlegg.

– Før var det bare de eldre som fikk komfyrvakt, men alle som har kjøkken, har behov for dette. Det er et billig og lite inngrep som kan forhindre mye, sier brannsjefen.

Og ikke minst gjelder følgende råd: Sjekk alle røykvarslere nå før desember.

– Man skal ikke starte desember med dårlige eller ikke-eksisterende røykvarslere.

Varabrannsjef Johnny Stølen i Ålesund.