I skrivende stund er den estimerte totalen på antall besøkende til Sommerfesten på Giske omlag 25.000 - det største noensinne.

Men med bare én vei inn og ut av Giske har det bydd på visse logistiske utfordringer, melder både publikum og politiet.

«Etter to tima på Moa ga vi opp med to små barn. Synd det er så lite organisert! Kaos køsystem» noterte en besøkende like over kl 16, på Smp.no sin live-blogg.

Trykk i forbindelse med Marcus & Martinus

Trafikktrykket var spesielt stort i forbindelse med Marcus & Martinus-konserten. Den skulle etter planen begynne kl 14, men ble utsatt en time for å gi flere folk tid til å komme seg frem til festivalområdet.

Køer ut mot Giske begynte å dannes allerede i formiddag. Da bestemte en periode politiet seg for å prioritere drosjer og ekstra-bussene som kjørte skyttel mellom Moa/bysentrum og festivalområdet.

Kl 11:50 meldte politiet at de stengte Valderøy- og Ellingsøytunnellene til de ble tømt for biler.

- Det er regler om at det ikke skal være køer i tunnelene, så det er derfor tunnelene er stengt, sa operasjonsleder Tor Andre Gram Franck tidligere i dag.

Tunnellene har siden blitt åpnet igjen.

Over 18.000 så Marcus & Martinus – Helt utrolig, sier arrangør Marcus & Martinus trakk mer publikum enn Elton John gjorde tidligere denne uka

Kronglete hjemvei for mange

Veien bort fra Giske har heller ikke vært uproblematisk for alle. Etter at Marcus & Martinus-konserten var ferdig like over kl 16 var det mange småbarnsfamilier som forlot området.

Merete Løken fra Larsgården forteller at de hadde en fin konsertopplevelse. Men etterpå stod de fast på parkeringsplassen på Valdervoll fra klokka 17 til 19, med mann og to barn. Hun anslo at omlag 500 andre biler var i samme situasjon.

Da var utkjøringen fra P-plassen stengt, fordi politiet prioriterte utgående trafikk fra Giske.

Utkjøring fra P-plassen ble åpnet igjen rundt kl 19, og alle skal nå ha kommet seg av gårde, men det var ikke gøy da det stod på.

- Vi har sittet i bilen nå siden kl 17 på et grustak på Valdervoll. Nå snakket jeg akkurat med politiet og de har bestemt at de skal få folk ut av Giske før folk får komme inn.

Hun kjørte med mann og tre barn fra Larsgården kl 10:15 i dag tidlig, og var fremme i god tid til å få med seg Marcus & Martinus-konserten som sparket i gang kl 15.

Trafikkavvikling

Operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt John Kåre Flo forteller at de er klar over utfordringene og håndterer dem så godt de kan.

- Kapasiteten vår den holder mål. Det er kapasiteten på vei som er utfordringen. Vi får ikke vei. Vi har prioritert trafikken ut fra Giske nå, og det har vært jevn kø hele tiden. Vi kan ikke trylle, dessverre.

Veien til og fra festivalområdet er begrenset av at det bare er en bro med ett felt i hver vei som leder ut til øya.

- Det er ikke så lett, for det er én vei ut hit, og én bro. Så det begrenser seg litt uansett. Så når trafikken går treigt så gjelder det bussene også. Vi hadde veldig mange busser i sving, men folk fikk kanskje ikke alltid inntrykk av det likevel, sa medarrangør og daglig leder i Momentium Ronny Stokke til Smp.no tidligere i dag.

foto
TAR SELVKRITIKK: Daglig leder i Sommerfesten-arrangør Momentium, Ronny Stokke.