Brannen på Grautneset startet i en silo den 29. juli, men ikke før tre uker etter, da Tafjord Kraft så seg nødt til å borre hull i siloen for å slippe ut vann som satt siloen i fare for å rase sammen, begynte problemene for naboene. Da slapp det ut slukkevann med gassen hydrogensulfid.

Den sank ned i grunnen og spredte seg gjennom nabolaget via overvannsystemet. Gassen har en sterk og kvalmende lukt. Ifølge Tafjord Kraft er mengdene gass i nabolaget så små at det ikke lar seg måle, men gassen lukter sterkt selv i så små mengder.

Kvalmende

På møtet fortalte naboene at de ikke kan være ute, ikke kan lufte hjemme og om kvalme og sjukdomsfornemmelser.

Irene Vik, daglig leder i Tafjord Kraftvarme, innrømmet at ting kunne vært gjort annerledes overfor naboene, som blant annet klaget på mangel av informasjon.

– Dette er en ekstraordinær situasjon som vi beklager på det sterkeste.

De 30-talls naboene stilte også spørsmål ved de daglige målingene som Tafjord Kraft gjennomfører i området. De mente at Tafjord Kraft burde hente inn målinger fra en tredje part.

– Hvis det vil berolige dere, så vil vi selvsagt gjøre det, sa Vik.

Helse

Med på møtet var Thomas Ellingsen fra Medi 3. Ifølge han er ikke gassen skadelig for mennesker i så små konsentrasjoner, men han kunne ikke garantere for langtidsvirkninger.

Naboene lot seg ikke berolige.

– Nei, ikke i det hele tatt. Ikke når gassen er livsfarlig i høyere konsentrasjoner, sier Judith Blindheim.

Dagfinn Ostnes stemmer i:

– Det har vært utallige hendelser nå. Dette burde aldri ha skjedd.

Naboene sier at de er fornøyd med å bli invitert til et informasjonsmøte i dag, men reagerer på at det har tatt så lang tid å få informasjon om hendelsen.

Varsling

Det kom også fram på møtet at Tafjord Kraft ikke har varslet kommuneoverlegen i Ålesund om situasjonen som har oppstått. Nå har naboene selv tatt kontakt.

– Vi kontaktet Medi 3, som vi har rådført oss med. De sier at situasjonen ikke er farlig, men vi burde kanskje ha kontaktet kommuneoverlegen, sier Iren Vik.

– Har dere undervurdert plagene til naboene?

– Nei, det tror jeg vi ikke har gjort. Vi har forståelse for at det er store påkjenninger for naboene.

Forurensing

Naboene fremmet også bekymringer om slukkevannet fra siloen kunne påvirke miljøet i området. Irene Vik kunne bekrefte at noe av vannet sannsynligvis hadde rent ut i sjøen, men kunne ikke gi svar på hvilke konsekvenser dette kan føre med seg.

– Prøvene fra vannet er nå til analyse. Jeg vil ikke spekulere i hva som kan ha vært i vannet.

Naboene som har badet i området i sommer var ikke fornøyd med det svaret.

– Vurderte dere å fraråde bading?, kom det fra salen.

– Vi må innrømme at vi ikke gjorde det da, svarte Irene Vik.

Kan ta tid

Onsdag ble det gjennomført en ny aksjon. Skulle ikke den lykkes, kan ikke Øyvind Seth, teamleder ved tilsyn hos Ålesund Brannvesen, berolige naboene med at brannen snart skal være slukket.

– Det neste steget vil være å skaffe til veie minst én bil med nitrogen, for så å føre det inn og tvinge oksygenet ut. Det vil ta tid, om det i det hele tatt går an å bruke.

Brannvesenet mener situasjonen som er nå ikke er til fare for naboene.

Les et tidligere leserinnlegg av Judith Blindheim om hun har opplevd situasjonen her.

<strong>Forklarte seg:</strong> Thomas Ellingsen (f.v), Øyvind Seth, Irene Vik og Kari Løken informerte naboene om situasjonen så godt de kunne. Foto: Nils Harald Ånstad