Onsdag morgen på Setnesmoen i Rauma kunne statssekretær Øystein Bø (H) fortelle at HV-11 vil bli foreslått bevart med dagens struktur når Landmaktsutredningen legges fram for Stortinget i høst.

I juni 2016 skrev NTB at regjeringen foreslo å legge ned flere større og mindre anlegg i sitt forslag til langtidsplan for Forsvaret, deriblant HV-11 og Setnesmoen.

HV-11 har ansvaret fra Sognefjorden til Nordmøre.

– Derfor er HV-11 viktig

– Når vi har kjempet i mange år og hevdet at Setnesmoen er viktig, så er det fordi vi har ment det. Når vi nå får bekreftelse fra statssekretæren, er det helt topp, sier nestkommanderende Ivar Hatlelid til Sunnmørsposten.

Han mener leiren er viktig for mer enn bare lokalbefolkningen på Åndalsnes.

– Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er en militærstrategisk viktig del av Norge som må ivaretas med god lokalkunnskap, sier Hatlelid.

Det har vært slitsomt å kjempe mot forslagene om nedleggelse, legger han til.

Men Heimevernet bidrar ikke bare i strid. De har også flere ulike sivile oppdrag.

– Dette er et viktig aspekt å ha med seg angående hvorfor vi har et Heimevern. Går man tilbake i tid og ser på hvorfor det ble opprettet, så var det for å ivareta samfunnets interesser militært og å støtte sivilt. Det har HV-11 gjort ved mange anledninger, både under leiteaksjoner og under ekstremvær. Heimevernet sitter på ressursene og personellet. Sammenligner du oss med politi og Sivilforsvar, så sitter ikke de på disse personellressursene. Det er fornuftig å bruke Forsvarets avdeling til den type oppdrag, mener Hatlelid.

Nato-øvelse

HV-11-sjef John Arvid Svindland sier det hele tiden har vært et behov for å ha et distrikt mellom Trondheim og Bergen.

– Dette er positivt. Vi har kanskje følt at vinden har vært i vår favør det siste året etter beslutningen i Stortinget om å videreføre elleve distrikt. Da er det godt å få dette bekreftet, sier Svindland om HV-11s framtid.

Han sier at de rundt 30 som er tilknyttet Setnesmoen har hatt det krevende med usikkerhet og stadige trusler om nedlegging.

– Jeg tror det blir ro nå. Omgivelsene rundt oss viser behovet og betydningen av å ha Forsvaret i stand. Nå får vi også en stor Nato-øvelse her neste år som aktualiserer behovet for landstyrker på bakken, sier Svindland.

HV-11 har rundt 3.000 soldater totalt i distriktet, og samarbeider tett opp mot kommuner, lokalt politi, Fylkesmannen og Sivilforsvaret.