Dette er en av svært mange saker som fylkesmannen har behandla etter at den såkalte mobbeparagrafen ble gjort gjeldende fra 1. august i fjor.

Mange flere saker

– Vi har behandla 53 klagesaker etter Opplæringslovens kapittel 9a i dette skoleåret, og det er en klar økning, opplyser seniorrådgiver Kristin Øksenvåg hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal som ikke ønsker å kommentere saka fra Ålesund spesielt.

– Men generelt kan vi si at det nye regelverket har gjort det lettere for elever og foreldre å ta kontakt med fylkesmannen hvis skolemiljøet ikke oppleves trygt og godt. I slike saker skal man alltid gå til rektor først, og skolen har plikt til å ta tak i saka innen fem virkedager, sier Kristin Øksenvåg.

Skolen må deretter undersøke saka og lage en plan for hvordan eleven skal få et trygt og godt skolemiljø.

– Og dette skal skje uavhengig av hva som er årsaken til at eleven ikke har en slik skole-hverdag. Det er nulltoleranse mot krenkelser som mobbing, diskriminering, vold og trakassering, understreker Øksenvåg.

Fikk medhold

En av de 53 såkalte 9a-sakene i Møre og Romsdal handler om en elev på en barneskole i Ålesund. Dette er også en av sakene der fylkesmannen har gitt klageren medhold. Sunnmørsposten har tatt kontakt med foreldrene som bekrefter at vedtaket fra fylkesmannen slår fast at skolen ikke har gjort det som med rimelighet kan forventes for å oppfylle retten sønnen har til et trygt og godt skolemiljø. Foreldrene mener at et dårlig forhold til kontaktlæreren har gjort de fire siste årene på barneskolen svært vanskelig for gutten.

– Vi skjønte ikke at det var så ille, før vi begynte å ta tak i tingene, sier foreldrene.

I en rapport fra det kommunale grunnskoleteamet som observerte klassen, står det også at det ser ut til å være en vanskelig relasjon mellom lærer og elev. Teamet nevner spesielt mangel på positive tilbakemeldinger til eleven. Læreren på sin side har uttrykt frustrasjon over at han ikke har greid å få eleven til å ta imot læring.

– Vi føler at forhold innad i familien blir brukt som en unnskyldning for at det i flere år ikke er tatt tak i det vi mener er det egentlige problemet. Da skolen for et halvår siden ble klar over hjemmesituasjonen vår, følte vi at dette ble brukt til å bagatellisere problemene med den dårlige relasjonen mellom eleven og læreren, sier foreldrene.

Har gjort mye riktig

I vedtaket fra fylkesmannen står det at skolen har gjort mye riktig i denne saka, men at det burde ha vært gjort mer for å få fram fakta. Da hadde man også hatt et bedre grunnlag til å finne ut hvilke tiltak som kunne ha vært satt inn. I vedtaket fra fylkesmannen står det at det i flere år har vært en dårlig relasjon mellom kontaktlærer og elev, og at dette er et faktum fylkesmannen legger til grunn. Vedtaket viser til forskning som slår fast hvor viktig det er med gode relasjoner mellom barn og voksne i skolen, og at et godt forhold mellom lærer og elev også har god effekt på læringa. Og det er ALLTID den profesjonelle voksne som har ansvaret for kvaliteten på relasjonen til en elev, står det i vedtaket.

Fylkesmannen understreker at fokus på negativ atferd hos eleven hemmer trivsel, vekst og utvikling.

Kristin Øksenvåg presiserer at skolene i Møre og Romsdal tar det nye regelverket på største alvor, og at de bruker mye tid på slike saker.

Press på skolene

– Skolene jobber også under et mye større press nå, og det er stilt svært strenge krav til hvordan slike saker skal håndteres.

Foreldrene i Ålesund sier at de er glade for at de har fått støtte fra fylkesmannen i sin sak, og de berømmer også kommunens grunnskoleteam for den jobben de har gjort.

– Sønnen vår skal begynne på ungdomsskolen nå, og på den nye skolen har de gjort mye for at overgangen skal gå bra. Samtidig er vi selvsagt bekymra for at de problematiske årene på barneskolen har gitt store hull i kunnskapene. Vi tror heller ikke at vår sak er unik, og det er derfor vi velger å fortelle at det er hjelp å få. Terskelen for å melde fra til fylkesmannen har blitt lavere. Det håper vi mange vil merke seg, sier foreldrene.

Seniorrådgiver Kristin Øksenvåg. Foto: Fylkesmannen i M & R