NHO-skepsis til nye regler for arbeidsinnvandrere

EU vil stramme opp regelverket for utsendte arbeidstakere. NHO-direktør Kristin Skogen Lund hadde foretrukket mer fleksibilitet.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund.   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

New Articles

EU går nå mot sluttforhandlinger om en oppfrisking av det såkalte utstasjoneringsdirektivet fra 1996. Direktivet gjelder mer enn to millioner arbeidstakere som sendes ut på midlertidig basis for å utføre tjenester i andre land enn hjemlandet.

EU-kommisjonen la fram reformforslaget i mars i fjor. Blant forslagene var en tidsgrense på 24 måneder. Er man utsendt i mer enn 24 måneder, skal reglene i det landet man arbeider i, gjelde fullt ut. I dagens regelverk finnes det ingen slik tidsgrense.

EUs ministerråd har nå foreslått å sette grensa til maksimalt 18 måneder. Det bekymrer NHO, som hadde foretrukket en lengre frist på 36 måneder.

– Vi opplever at det er en for kort tidsperiode. Vi er avhengig av fleksibilitet i dette systemet, ikke minst når det gjelder å bygge store skip og installasjoner, slik vi gjør på Vestlandet, ofte på ganske små steder som er helt avhengige av tilreisende arbeidskraft, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til NTB.

Hun var tirsdag i Brussel for å delta på en konferanse om arbeidslivsspørsmål sammen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Gabrielsen er positiv til forslagene som nå ligger på bordet.

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Det vil gi utsendte arbeidstakere bedre rettigheter og økt beskyttelse, sier han.