Breddeklubber reagerer på AaFKs «tigging» etter grasrotpenger

Han er AaFK-patriot og vil klubben alt godt, men da Geir Steinar Vik tigget etter nye grasrotmedlemmer via AaFKs hjemmesider kom det et skikkelig hjertesukk fra Ellingsøy-ildsjel Tor Erik Andersen.

VIL HA FRAM NYE TALENTER: Ellingsøys Tor Erik Andersen misliker at AaFK «tigger» etter grasrotgivere. Han minner om at mange av AaFKs beste lokale spillere har kommet fra klubber som nettopp Ellingsøy, Blindheim og Spjelkavik. Her er et aldersbestemt Ellingsøy-lag på Norway Cup. Ungene på bildet har ingenting med denne saken å gjøre. 

- VILLE OPPLYSE: Geir S. Vik er klar på at han med innlegget sitt ikke ønsket å stjele grasrotgivere fra lokale klubber. - Jeg ville bare opplyse om muligheten, sier han.  Foto: Nils Harald Ånstad

HJERTESUKK: Tor Erik Andersen vil ikke framstå som en som kaster skit mot AaFK, men han mener klubben burde holdt seg unna å aktivt oppfordre supportere om å bli grasrotgiver til klubben.  Foto: Privat

New Articles

I et engasjerende innlegg på Ellingsøys egne hjemmesider skildrer Andersen, leder i yngresavdelingen til Ellingsøy, hvordan han følte det da han nylig gikk inn på AaFKs hjemmesider.

«Men hva er det som møter meg der inne på hjemmesiden til AaFK? Jo der står altså daglig leder i shorts og joggesko, solbrun og fin nedi Marbella og ber om Grasrotandel. Smak litt på det ordet. Grasrotandelen. Er det AaFK? Er det de som skal ha den? Eller er det Blindheim, som gav dem Jonathan Tollås? Er det Spjelkavik, som gav dem Vebjørn Hoff? Valder som oppfostret Henrik Bjørdal? Kanskje EIL, som leverte inn Sten Grytebust? Eller Hessa, som med glede lot John Arne Riise gå til Aafk, kanskje DEN viktigste spilleren Ålesund by noensinne vil se?», skriver Andersen.

Bakgrunnen er altså en artikkel på AaFKs hjemmesider, skrevet av klubbdirektør Geir S. Vik. Under tittelen «Alle kan bidra» nevner Vik tre ulike måter klubbens supportere kan bidra for å støtte opp rundt AaFK. Blant annet peker han på at man kan gi grasrotandelen sin til klubben.

Grasrotandelen er en ordning via Norsk Tipping, der sju prosent av innsatsen din går til den organisasjonen eller det laget du ønsker.

- Jeg tror ærlig talt at Geir ikke legger så mye i det som jeg gjør. Han la nok bare ut en hyggelig melding på AaFKs egne sidere med gode tanker. Så det er ikke meningen å skape en «skitstorm» mot AaFK, men jeg tror ikke Geir legger like mye i det som jeg gjør, forklarer Tor Erik Andersen til smp.no.

Han utdyper:

- Jeg tror Ellingsøy fikk utbetalt litt over 100.000 kroner i fjor fra Grasrotandelen (173 692,82 er riktig sum, journ. anm). Det er vel knapt en månedslønn for enkelte AaFK-spillere, men tenk hvor mye det betyr for en klubb som Ellingsøy. Tenk hvor mange baller, drakter og treningstøy du kan få for det, sier Andersen.

Haugesund sa nei til ordningen

Han har publisert sitt hjertesukk på Facebook, der han får støtte fra blant andre Blindheims daglige leder Daniel Strand. Han viser blant annet til at FK Haugesund i 2009 valgte å takke nei til å være en grasrotmottaker.

- Grasrotandelen bør gå til grasrota, ikke til profesjonelle toppklubber. Det ville vært feil av klubben å grafse i dette "grasrot"-fatet, fastslo FKH-leder Eirik Opedal overfor TV 2 i 2009.

Dette er et syn både Strand og Tor Erik Andersen deler den dag i dag.

- Prinsipielt mener jeg penger fra Grasrotandelen bør gå nettopp til Grasrota. Jeg mener AaFK og flere klubber i Eliteserien burde følge eksempelet fra Haugesund, sier Strand til smp.no.

Tor Erik Andersen tror AaFK på lang sikt vil kunne tjene på det.

- Jeg er ikke så opptatt av at AaFK skal miste grasrotgiverne de allerede har, men jeg er mer opptatt av at AaFK ikke skal påvirke han som skal velge seg grasrotgiver i morgen til å velge AaFK foran for eksempel Ravn eller Hessa, sier Andersen.

- Om du som bor på Hessa i morgen skal velge deg grasrot-mottaker, håper jeg du heller gir det til din lokale klubb som skal få opp ungguttene. Så skal vi med glede gi disse unguttene videre til AaFK når de blir gode nok til det, sier Ellingsøy-ildsjelen.

- Ville opplyse

AaFK-klubbdirektør Geir S. Vik har de siste månedene vært tydelig på at han ønsker å gjøre AaFK til Sunnmøres stolthet. Han svarer slik på kritikken fra Tor Erik Andersen:

- Jeg har forståelse for at andre klubber kan være redde for å tape sin andel til oss, men det var på ingen måte min intensjon da jeg skrev innlegget på vår hjemmeside. Det jeg har skrevet på hjemmesiden vår er ikke et forsøk på å ta grasrotandelen fra andre klubber i området, for jeg ville bare opplyse hvordan det er mulig for å støtte oss. Sammenlignet med andre klubber som vi konkurrerer mot, så er ikke vår grasrotandel spesielt høy, sier Vik.

I fjor tjente AaFK 294 225,76 kroner på ordningen, viser tall fra Norsk Tipping.

- Vi får veldig mange tilbakemeldinger fra privatpersoner og små bedrifter som ønsker å bidra til klubben, og da synes jeg det var viktig å belyse for dem hvordan de kan gjøre det. For at klubben skal bli stor og sterk, så er vi avhengig av å ha et godt arbeid i utviklingsavdelinga. Den avdelinga jobber godt sammen med fotballkretsen og breddeklubbene for å utvikle toppspillere, sier Geir S. Vik.