Frps partileder Siv Jensen mener stortingsrepresentant Sylvi Listhaug er en åpenbar kandidat når partiet nå skal se seg om etter en ny første nestleder.

Før Sandbergs avgang ble kjent, skal Siv Jensen og Sylvi Listhaug ha avklart at den tidligere justisministeren var villig til å gå inn som ny nestleder etter Sandberg, erfarer VG. Avisen skriver at avklaringen kom i helgen. Dette tolkes i partiet som om at Listhaug er Jensens foretrukne kandidat.

Partileder Siv Jensen kommenterer mandag Per Sandbergs avgang som fiskeriminister og nestleder i Frp.

Samtidig mener andre sentrale Frp-kilder at sentralstyret ikke bør hente inn en ny person i ledelse, men heller konstituere 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen som første nestleder, skriver Aftenposten.

– Klokt

Per Sandberg gikk mandag av både som fiskeriminister og første nestleder i Fremskrittspartiet som følge av hans ferie i Iran og brudd på regjeringens varslingsregler og regler for mobilbruk.

– Det har vært mye diskusjon om denne tematikken også internt i Frp, og det forstår jeg. Så nå har han kommet til den konklusjonen, og det mener jeg var klokt og riktig, sier Jensen til NTB.

Sentralstyret vil møtes 3. september for å finne fram til en person som kan konstitueres som nestleder, fram til landsmøtet velger både første og andre nestleder i mai neste år.

Kommentar fra Sunnmørspostens politiske redaktør: «En løs kanons siste salve»

Jensen er ikke med på at det er et problem at Sandberg er den andre Frp-statsråden som har måttet gå i løpet av noen måneder som følge av mediestorm og politisk press. Sylvi Listhaug ble presset fra posten som innvandrings- og integreringsminister i våres.

Vil ikke kommentere Jon Georg Dale

I stedet påpeker Frp-lederen raskt at Listhaug ikke er ute av bildet.

På spørsmål om landbruksminister Jon Georg Dale også er en potensiell kandidat, svarer Jensen:

– Det er ikke jeg som utnevner, det er det landsmøte som gjør.

Mange samtaler

At Sandberg ønsket å gå av, har Jensen visst siden forrige uke. Hun opplyser at de har hatt samtaler om saken, men understreker at det var Sandbergs beslutning å gå av.

På spørsmål om hun har tatt opp Sandbergs forhold til en Bahareh Letnes, svarer Jensen:

– Jeg har hatt mange samtaler med Per om mange ulike ting, men det er grenser for hva en partileder skal gå inn i.

– Han har gjort en formidabel innsats, og det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Hun understreker at partiets politikk overfor Iran skal ligge fast.

Sunnmøringen Harald Tom Nesvik tar over for Sandberg som fiskeriminister. Les mer om det her: