Ros til klima-streikerne og ris til sure troll

Kritisk: Falk Daniel Øveraas (H) mener Frank Sve (Frp) bør dempe seg.  Foto: presse

New Articles

Voksne mennesker som bruker hersketeknikker og skriver dritt om ungdommens engasjement i sosiale medier er et demokratisk problem.

Strategisk sett som kandidat til både kommunestyret og fylkestinget burde jeg sikkert være forsiktig med å kritisere de som faktisk stemmer, altså de godt voksne. For saken er at ungdommen er gruppen med lavest valgoppslutning, og samtidig ser vi at ungdomspartiene sliter med rekrutteringen. Den europeiske trenden er videre at de unge legger mindre vekt på verdien av demokratiet, dette er kanskje forståelig, når det de får igjen for å engasjere seg er slibrige bemerkninger og kommentarer om hvor dumme de er.

Om du tror på klimaendringene eller ikke får være opp til deg, men vi som er unge i dag er klare på at vi ikke kan behandle jorda på den måten vi gjør i dag. Dette handler likevel mer om engasjementet enn den faktiske saken. Når ungdommen stiller seg opp med hjemmelagede skilt og viser hva de står for, er det skryt de fortjener. Et reelt politisk engasjement i den alderen er mye mer verdt enn hvilken som helst samfunnsfagtime. Likevel sitter usaklighetene løst når foreldregenerasjonen setter seg ned og jazzer på tastaturet. Det er da ikke måte på hvor dumme og naive disse ungene er ifølge de som har gått på «Livets harde skole». Når man ytrer seg skal det selvfølgelig være lov å kommentere, men hvorfor skal så mange godt voksne absolutt diskutere på en frekkere og mindre saklig måte når mot-debattanten er en 17 åring som går i klimastreik?

Det blir enda verre når kritikken og krassheten faktisk kommer fra toppolitikere. Frank Sve skal være det ypperste Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal har å by på, en real politiker med bein i nesa – kanskje litt for mye bein? I en diskusjon om samferdsel ber han Eirik Kursetgjerde fra Arbeiderpartiet om å: «ete meir graut» og uttaler på Facebook «At han der Kursetgjerde i AP i Sykkylven ikkje har meir greie på samferdsel enn det han her framviser, talar for seg sjølv. Ser at han liksom skulle «refse» underteikna trur han må sete nokre tiår innan samferdsel her i fylket, før han liksom skulle kome i posisjon til dette»

Burde det ikke ringe en bjelle hos politikerne, unge og eldre i alle partier – inkludert Frp?

At en med så mange år bak seg i politikken bruker hersketeknikker og oppfører seg som en trassig liten bedreviter ovenfor yngre politikere, må det være rom for bekymring? Vi sliter alle med å rekruttere unge til listene våre. Slike utspill fra en som skal være et politisk forbilde gjør bare vondt verre.

Vi er på vei inn i en valgkamp der politikere i alle aldre skal ut å formidle sitt budskap. Som ved alle valgkamper vil det nok bli harde debatter om de fleste temaer, og dette er bra. Men forskjellen mellom en god og en dårlig debatt blir desto viktigere. Der noen kommer til å henge seg opp i alder og andre personlige egenskaper, så håper jeg resten av oss (uavhengig av politisk ståsted) skal jobbe for et politisk landskap der vi faktisk diskuterer politikk – og der ungdommens engasjement blir satt pris på!