Kulturstrøm på smp.no:

Kan bøker hjelpe i koronaens tid?

Spørsmålet reises under lørdagens Kulturstrøm fra Poesiscena.

KULTURSTRØM: Hjelp til selvhjelp i koronaens tid

Blir de enige? Lørdag møtes Stine Koppernæs, Bjørn Vatne og Ketil Hjelset til samtale om Hjelp til selvhjelp i koronaens tid. Samtalen ledes av Elisabeth Solvang.  

New Articles

Poesiscena er litteraturdelen av teaterfestivalen Høstscena. Samtalen strømmes direkte her på smp.no.

Sunnmørspostens journalist Elisabeth Solvang mønstrer et panel med vidt ulike innfallsvinkler.

Arrangementet er inspirert av forfatter Bjørn Vatne som tidligere i år uttrykte stor irritasjon over selvhjelpsbøker. Hva er innafor og hva er «ut» i litteraturen? Vatne lar seg trekke opp av kvikke utsagn à lá «Bli ditt beste jeg». Ja, han blir rasende av dette, som han holder for å være ei blanding av selvhjelp og ideologisk salgstriksing.

Ketil Hjelset.  Foto: Staale Wattø

Lærer, kirkesanger og kulturpersonlighet Ketil Hjelset har vært soknerådsleder i Spjelkavik i mange år. Hans rolle blir å representere religionsperspektivet. Hvordan ser Hjelset på Bibelen? Kan den fungere som hjelp, og i så fall: Hvordan bruke Bøkenes Bok?

Stine Koppernæs er yogainstruktør. Hun er opptatt av meditasjon og har skrevet «Be the Alchemist of Your Life». Der tar blant annet Koppernæs for seg hvordan negative tanker og frykt kan omgjøres til frihetsfølelse og ro.

Stine Koppernæs.  

Arrangementet er et initiativ fra Poesiscenas leder Inger Bakke. Hun er nemlig nysgjerrig på hva som vekker sinne mot selvhjelpsbøker. Enn om noen finner noe de kan bruke i litteraturen?

– Under pandemien har forskere funnet at flere enn vanlig sliter psykisk. De fleste av oss har vel kjent det siste halvåret som utfordrende og muligens følt på et behov for hjelp. Da griper kanskje noen til bøker, sier debattleder Solvang.

Dette bildet er tatt under et bokbad tidligere i år. Bjørn Vatne og Elisabeth Solvang.   Foto: Anne Marthe Vestre Berge/Parken kulturhus.

Romaner, bibler, selvhjelpsbøker. Kan vi bli bedre utgaver av oss sjøl ved å lese andres utgaver? Se dét er spørsmålet. Hvis bøker ikke er til hjelp – hvorfor gir vi dem ut da?

Se Kulturstrøm fra Poesi-scena direkte på smp.no lørdag kl. 14.00.