Tror på det overnaturlige

Nesten hver femte nordmann tror en kan ha kontakt med døde.
New Articles

– Det var i 2008, før Snåsamannen og siste runde med engleskolen og prinsesse Märtha Louise. Andelen kan ha økt, sier Pål Ketil Botvar forsker ved KIFO, Stiftelsen for kirkeforskning.

– Ting tyder på en viss oppblomstring av nyreligiøsitet, sier Botvar. Han viser til en undersøkelse fra 1998 der 15 prosent tror at de kan få kontakt med døde mennesker. I 2008 mener 18 prosent at de kan ha direkte kontakt med avdøde forfedre. Det er nesten hver femte nordmann.

– Dette kan tolkes til at nesten hver femte nordmann heller til å tro på spøkelser. Men begrepet kan omfatte mer enn spøkelser, påpeker Botvar.Hver tredje (29%) tror på helbredelse ved bønn eller healing. Hver fjerde (24%) nordmann tror det fins folk som kan se inn i fremtiden.

– Andelen kan ha økt. Men ser en på effekten av Engleskolen, er det sannsynligvis noen grupper i befolkningen, kanskje kvinner på prinsessens alder, som blir fascinert.

– Hvordan da?

– Hun hadde et innslag på Alternativmessen i Lillestrøm, som samlet tusen mennesker, og de fleste av dem var kvinner i alderen 30–55 år.– Hva da med Snåsamannen?

– Han ble jo landskjendis. Slike innslag kan bidra en periode til oppblomstring av interessen rundt dette, men det endrer ikke grunnfestede holdninger. De endrer seg ikke så raskt. Det skjer over tid, sier Botvar.

– Det er ikke slik at de som tror på dette, ikke er medlem av kirka. Kirka sentralt er og blitt mer åpen i forhold til folks religiøse opplevelser, sier Botvar.

Relaterte saker:
Vet du noe om denne saken? Kontakt oss: tips@smp.no eller 800 30 007
Ring, SMS, MMS til 95 400 400, epost til nyhet@smp.no.