Maren Haugan Frøseth fra Verdal startet på Handelshøyskolen BI. I bachelorløpet tok hun to valg som kan styrke karrieren hennes på sikt. Maren Haugan Frøseth fra Verdal startet på Handelshøyskolen BI. I bachelorløpet tok hun to valg som kan styrke karrieren hennes på sikt. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Under studiene tok Maren Frøseth to valg. Det gjør henne mer attraktiv blant norske arbeidsgivere.

– Jeg håper jo at det kan gi meg noen fordeler, sier 23-åringen.

SYDNEY: – Jeg håper jo at det kan gi meg noen fordeler når jeg kommer tilbake til Norge igjen.

Da Maren Haugan Frøseth fra Verdal i Trøndelag søkte studier, falt valget på internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Bachelorgraden ga henne mulighet til å ta tredjeåret i utlandet. Det var avgjørende for Frøseth.

– Jeg er veldig glad i å reise og hadde lyst på den muligheten, sier 23-åringen.

Høsten 2018 startet Frøseth på University of Technology (UTS). Underveis i utenlandsstudiene bestemte hun seg for å søke diverse såkalte internships - altså praktikantstillinger.

– Da jeg kom hit, var det uvant med mye fritid ettersom jeg var vant til å ha deltidsjobb. Jeg søkte en haug med steder og var også villig til å jobbe gratis for erfaringens del.

Jobbsøkingen endte med en betalt praktikantstilling hos firmaet Kitchen Homewares Australia, som selger kjøkkenutstyr. Der har hun nå, etter endte studier, landet fast jobb som digital markedsfører.

– Jeg tenkte det ville være bra å ha på CV-en til jeg kom tilbake til Norge. Jeg håper og tror det vil gjøre meg ekstra attraktiv på arbeidsmarkedet.

– I jobben min styrer jeg alle sosiale medier, firmaets blogg og nettside. Ofte tar jeg produktbilder hjemme eller i studio, sier Frøseth. Foto: Elise Rønnevig Andersen

Mener hun har en fordel

Myen Michaelsen, leder for research og analyse i rekrutteringsselskapet Experis, bekrefter at internasjonal erfaring ofte veier positivt i en rekrutteringsprosess.

Myen Michaelsen, leder for research og analyse i rekrutteringsselskapet Experis. Foto: Experis

– Det er en trend at norsk arbeidsliv i større grad blir internasjonalisert. Det blir ofte brukt til din fordel som kandidat, for eksempel hvis du har studert i utlandet og samtidig engasjert deg i jobb eller videreutvikling av kompetanse. Dette kan være faglig relevant, samtidig som det indikerer at du som person er åpen for nye kulturer og impulser.

Det norske arbeidslivet er i likhet med det globale, i sterk endring, påpeker Michaelsen.

– Omstillingsevne og evne til å lære er egenskaper som stadig blir viktigere i arbeidsmarkedet. Norske arbeidsgivere vektlegger også gode akademiske resultater og engasjement utover studiene – enten gjennom en deltidsjobb, et verv eller idrett.

Den faktiske fordelen av utenlandsstudier vil selvsagt variere fra studium til studium, legger Michaelsen til.

Generelt er det positivt å ha erfaring fra ulike settinger og kulturer, understreker hun.

– Ofte er man ikke så bevisst ulikhetene, men det handler ofte om ulik kultur for å si ifra og være uenige, å diskutere, ulike måter å oppnå konsensus på og være innom et mer hierarkisk arbeidsliv for eksempel. Å kunne navigere seg i et uoversiktlig landskap med mange involverte og mange meninger, er en kompetanse som stadig blir viktigere.

Kommersiell direktør i bemannings- og rekrutteringsselskapet Adecco, Bjørn Wiik. Foto: Adecco

Kommer hele samfunnet til gode

Kommersiell direktør i bemannings- og rekrutteringsselskapet Adecco, Bjørn Wiik, forklarer at det norske arbeidsmarkedet tradisjonelt ser mer positivt på dem med utdannelse fra Norge og erfaring fra Norge.

– Men det er i ferd med å skje et skifte som gjør at norske bedrifter ser en større verdi i internasjonal utdannelse og jobbakgrunn. Å ta høyere utdanning i utlandet er ikke bare en verdi for den enkelte student, men også svært viktig for AS Norge, og det kommer også hele samfunnet til gode.

Frøseth har jo både studier fra Norge og fra utlandet, påpeker Wiik. Det er positivt og gjør henne desto mer aktuell for norske bedrifter, mener han.

– I dag er språkkunnskap nesten en selvfølge, særlig muntlig og skriftlig engelsk. Vi ser også at ytterlige tredje språk også i en del yrker, er en stor fordel. Jobb ved siden av studier er alltid et pluss. Det gir en god og utfyllende CV.

Skal ta et prøveår i Norge

Enn så lenge bor Frøseth i en leilighet like utenfor Sydney, hvor hun også har fått seg australsk kjæreste. Her har hun enn så lenge valgt å bli.

– Mot slutten av studiet kjente jeg at jeg trivdes så godt i jobben jeg hadde fått, at det ikke fristet å dra hjem igjen.

23-åringen utelukker ikke at de skal prøve seg i norsk arbeidsliv om kort tid.

– Kjæresten min er nysgjerrig på å bo i Skandinavia, så vi tenkte å prøve et år. Men på lang sikt tror jeg at jeg trives best her i Sydney.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe for Karriere.

Reisen til Sydney ble foretatt før reiserestriksjonene kom.

Frøseth bruker vanligvis 20 minutter til jobb og bor like utenfor Sydney sentrum. Foto: Elise Rønnevig Andersen