Nasjonal Fotovandring:

De beste blinkskuddene fra Ålesund

Den 12. september gikk Nasjonal Fotovandring Ålesund av stabelen. Nå har juryen kåret de beste bildene.
Nasjonal Fotovandring Ålesund 2015
  • Juryen bestod av:
  • Trine Klemetsen - Bypatrioten og hobbyfotograf
  • John Colbensen - Fotograf
  • June Johansen - Fotograf i Sunnmørsposten
  • Leonard Løvoll - Ålesund Kameraklubb
  • Et samarbeid mellom Japan Photo, Nasjonalbiblioteket, Foto.no, Preus Museum og 20 fotoklubber og byer.
Kultur

– Nivået var nokså blandet. La oss si at kanskje halvparten av bidragene var av Brosundet med stille, blått vann, som selvsagt er flotte bilder, men de forteller ikke en historie som er nødvendig for å nå opp i en konkurranse som denne, sier Leonard Løvoll, ett av jurymedlemmene, om årets konkurranse.

Løvoll er også leder av Ålesund Kameraklubb. En klubb som teller i overkant av femti medlemmer. Han forteller om en kraftig økning i fotointeressen i Ålesund.

– Ja, den er i voldsom økning overalt. Det har nok å gjøre med at fotografering har blitt mye mer tilgjengelig med ny teknologi, men også med bruk av foto i sosiale medier. Derfor syns jeg kanskje det er rart at det ikke er flere unge med i klubben.

Men om de unge uteblir, så har hvert fall kjønnsbalansen utjevnet seg de siste årene.

– Ja, da jeg ble med for ti år siden var det to eller tre damer. Nå er omtrent halvparten damer, også i styret, forteller fotoentusiasten.

Gjør som 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook.

Nasjonal finale

På fotovandringen var det 42 deltakere. Av bidragene som disse leverte valgte en lokal jury ut seks bilder som blir premiert med gavekort på fotoutstyr pålydende opp til 3.000 kroner, men rosinen i pølsa er nok at bildene blir med i en nasjonal finale. Her strekker premiene seg opp til 30.000 kroner i gavekort.

– Det er ingenting i veien for at flere av bildene kan gjøre det bra i den nasjonale finalen. Juryen var helt enig i rekkefølgen på de to første, men også flere av de andre bidragene kan gjøre det godt.

Løvoll forteller at Pierrick Stèvant, som juryen mener tok både det beste og det femte beste bildet, er en av klubbens beste fotografer, men at Ali Reza Shaker Nia er et nytt bekjentskap.

Ifølge Løvoll juryen også begeistret for bildet til Elisabeth Fure som kom på tredjeplass.

– Det er en stemning i det bildet som forteller en historie og ro og det å slappe av i kveldstimene. Kveldslyset var utenfra også veldig flott.

Personlig liker Løvoll Kenneth Enstads bilde som kom på fjerdeplass.

– Slike siluettbilder slår veldig ofte godt an. Det forteller også en god historie. Kanskje er det en jente som sitter i kveldslyset og ser på kjæresten som fisker, spekulerer han.

Tilbakegang

Dette er tredje gang Ålesund er med i Nasjonal Fotovandring Men i år var det færre deltakere enn tidligere.

– Det var femti prosent færre i år ja. Hvorfor vet jeg ikke, været var jo også godt. Vi hadde også hengt opp plakater og brukt sosiale medier, sier Løvoll, som nok skulle sett flere fotografer i Ålesunds gater denne dagen.

Nasjonal Fotovanding er et årlig arrangement som i år ble holdt 12. september. Det er et åpent arrangement for alle som liker å fotografere, og dette var fjerde gang Nasjonal Fotovandring ble gjennomført. Vinnerne fra den nasjonale finalen skal offentliggjøres før månedsskiftet oktober/november.

Til sammen deles det ut premier for over 200.000 kroner. Det lages også en fotobok med de beste bildene.

Les flere kulturnyheter her.