- Det er det som skal til - at man møtes og prater sammen

Gruppa «Refugees welcome to Sunnmøre» samla rundt 100 til sin første velkomstfest.

Betty Nwakor sang under velkomstfesten. Her sammen med Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal.   Foto: Carina Nørve

«Refugees welcome to Norway»:
  • Facebookgruppa « Refugees welcome to Norway» ble etablert fordi flere mener myndighetene ikke klarer å organisere et humant mottak av flyktninger som ankommer Norge, og er for dem som ønsker å bidra til at flyktninger føler seg velkomne.
  • Undergruppa «Refugees welcome to Sunnmøre» ble opprettet torsdag 3. september. De vil organisere alle som ønsker å bidra på Sunnmøre, både lokalt og utenfor Norge.

Carina Nørve fra Mauseidvåg (til venstre) og Andrea Langva Johansen fra Ålesund er to av i alt fire kvinner som står bak Facebook-gruppa «Refugees welcome to Sunnmøre». Arkivfoto: June R. Johansen.  

Kultur

- Dette er bare glede. Den tida vi har holdt på har jeg ikke fått ei eineste negativ tilbakemelding. Det sier Carina Nørve - en av flere initiativtakere til Facebook-gruppa «Refugees welcome to Sunnmøre», ei undergruppe av «Refugees welcome to Norway». Søndag inviterte de til det de kaller velkomstfest, i lokalene til Frivillighetssentralen i Ålesund.

Jevnlige velkomstfester

-  Planen er å holde slike velkomstfester jevnlig, kanskje fire ganger i året. For det kommer jo stadig nye asylsøkere til, sier Nørve. Hun forteller videre at rundt 100 personer var innom i løpet av et par timer - en god miks av flyktninger, nordmenn og asylsøkere.

- De ivrigste frivillige er flyktningene selv. Vi kunne aldri gjennomført festen uten dem. Vi hadde også en frivillig som i si tid kom hit som flyktning fra Bosnia. Hun holdt tale der hun kom med flere gode råd, forteller hun.

Leder: Dugnad og tilhørighet

Bryte isen

Heilt sentralt under velkomstfesten er rett og slett det å møtes.

- Det er det som skal til for å bryte isen - at man møtes og prater sammen. I tillegg hadde vi bedt folk ta med litt «julete» mat. Slik fikk vi en spennende bufftet, sier Nørve.

- Vi hadde også oppfordra om at de som hadde lyst til å synge, spille eller på anna måte underholde, gjorde det, og resultetet blei flott sang av en av deltakerne, forteller hun. Det blei også åpna for at de som ønska det kunne hente seg ut klær fra et lager gruppa har hatt, i kjelleren til Frivillighetssentralen.

- Dette er imidlertid ei ordning vi ikke tenker fortsette med i en forma vi har nå. Derfor tar vi ikke mot mer klær for tida, men vi kommer tilbake med ei anna løsning etterhvert, sier hun.

Les også: – Ønsk flyktningene velkommen

Ros fra Aurdal

Blant de som deltok under denne første velkomstfesten, var Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap).

- Egentlig hadde jeg ikke tenkt å annonsere hvem jeg var, bare være der, men så blei det altså sagt at jeg er ordfører, sier hun, før hun litt brydd fortsetter:

- Det vi nok ikke hadde tenkt på er hvor annerledes det kan fortone seg for mange som kommer hit, at vi har en sånn tillit til hverandre. De er kanskje ikke vant til at en bys leder møter folk så uformelt. Ihverfall skulle alle brått takke og alle brått ta bilder. Det blei neste for mye av det gode, ler Aurdal.

- De som drar i gang dette fortjener all mulig ros. De stiller opp og viser vennlighet. På vegne av alle.

Gjør som mer enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook