Søndag avviklet Sunnmøre Museums vennelag årets første foredrag. Det avvikler de vanligvis den siste søndagen i hver måned, og denne gangen var det Jarle Sulebust som fikk æren av å presentere «Middelaldermuseet i ny drakt».

Han er konservator og jobber ved museet og har sammen med Tone Anda jobbet med å fornye middelaldermuseet siden 2014.

– Planen var egentlig å skape ei ny utstilling. Det så vi et behov for. Den som var der var fra 80-tallet, og bar preg av det, forteller Sulebust om prosjektet som ble større enn antatt.

Brukte radar under bakken

Det er nemlig blitt gjort store endringer i sjølve bygget, og i de to årene fornyingen har pågått er det kun de siste månedene at arbeidet har gått med til utstillingen.

Det er ikke bare bygningsarbeid som har vært i fokus. Under foredraget kunne Sulebust fortelle om en rekke ting som har blitt gjort for å gi ny kunnskap til utstillingen.

I 2013 ble det brukt georadar for å kartlegge området under bakken på Borgund.

Da ble det funnet det som kan være deler av en kirkegårdsmur.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Dykking i Katvågen Marinarkeolog Eirik Herdlevær fra Bergens sjøfartsmuseum dykker på bunnen av Katevågen i desember 2014.

Bygg og bær på menyen?

I Katevågen ble det også gjort undersøkelser hvor det ble funnet mye lærrester, slakteavfall, keramikk og beinrester.

Det ble også gravd og tatt prøver på området. Dette resulterte i funn av pollen fra bringebær, markjordbær, krekling, bygg og pors.

Dette kan indikere hva folk spiste på Borgund i middelalderen.

– Vi ønsker ikke bare å vise fram det gamle. Det er jo litt gitt med tanke på det vi har, men vi vil også tilføre ny kunnskap, forteller Sulebust, som vil at den nye utstillinga skal være med å tilfredsstille fantasien.

Lager modeller

– Vi vet mye, men det er enda mer vi ikke vet. Vi skal lage en modell av husene som var i byen Borgund. Planen er at dette skal lages slik at man kan se inn i husene og tenke at slik var det kanskje. Vi skal fortelle historia til Borgund by, forteller Sulebust.

Han legger til at det også arbeides med å lage ei 3D-framstilling av Borgund-området i middelalderen.

Les flere kulturnyheter på smp.no

3D-modell 3D-modeller er blant teknikkene som skal tas i bruk for å vise Borgund på en ny måte. Her er en modell av Peterskyrkja - en av fire steinkyrkjer som stod på plassen.

Nyåpning i sommer

Museet har vært stengt gjennom hele 2015, men 4. juni er det duket for nyåpning under Sunnmøre middelalderfestival, som var en stor suksess i fjor.

– Dette blir veldig bra. Vi har mye besøk av skoleklasser så det er de vi satser mest på å drive formidlingen til, men jeg håper at de som holder til her også vil kjenne til historia. Så har vi jo cruiseturister som kan være interesserte, sier Sulebust.

Konservatorer synes det var kjekt å se at så mange kom på foredraget.

Godt over 50 mennesker var publikum, noe som er mer enn det som er vanlig på vennelagets søndager.

– Det kom jo mye folk, så det må jo være en del med interesse for dette. Det er utrolig spennende.