«Den danske piken»:

Har knabba Nordøyane til Oscar-nominert storfilm

Regissør Tom Hooper har tatt seg det som kalles kunstnerisk frihet i «Den danske piken».

Fra filmen. Begge de to hovedrolleinnehaverne er nominert til Oscar.  

Kultur
  • Se klipp fra filmen i vinduet øverst i saka

Fredag denne uka har det mye omtalte britisk-amerikanske dramaet «The Danish Girl» (på norsk «Den danske piken»), premiere her til lands. Filmen, som er basert på David Ebershoffs biografiske roman om den danske maleren Einar Wegener/Lili Elbe – en av de første i verden som foretok en kjønnsoperasjon, er blant anna nominert til fire Oscars og har etter sigende kosta mer enn 100 millioner kroner å lage.

Nylig ble det videre kjent at filmen er forbudt i seks land i Midtøsten – ifølge svenske Dagens Nyheter fordi den hevdes å fremme nettopp homoseksualitet og kjønnsbytte. Europarådet mener forbudet strider mot flere grunnleggende menneskerettigheter og har protestert mot avgjørelsene.

Følg smp-kultur på Facebook!

Ønska seg storslått landskap

Nå skulle en tro det var mye anna som fanga oppmerksomheten i en slik storfilm enn noen sekunder med sunnmørsk natur, og det er det da også. Men når danskene sjøle reagerer, og norske filminteresserte har fått det med seg, da er det på sin plass med ei sak: For jo, regissør Tom Hooper har tatt seg litt kunstnerisk frihet i sluttscena i filmen:

- Han ville simpelthen ha det der storslåtte landskapet og halstørklet som flyr i vinden, fordi det skulle se spektakulært ut, sier direktør Thomas Gammeltoft i Copenhagen Film Fund til danske Ekstra Bladet. Selskapet han leder har ifølge avisa investert hele seks millioner danske kroner i «The Danish Girl» for å lokke filmen til Danmark, men overfor Ekstra Bladet bekrefter han at akkurat sluttscena ikke er filmet i Vejle slik det gis inntrykk av, men i Norge.

Lepsøy og Åkre

Og: Smp.no kan videre fortelle at opptaket etter alt å dømme er gjort fra det høyeste punktet på Haramsøy, Mannen - 347 meter over havet. I løpet av noen korte sekunder skuer vi Lepsøy, og litt seinere får man også et glimt av Åkre på Haramsøy.

- Jeg må godt nok sige, at jeg blev imponeret over, hvor smuk Vejle Fjord tog sig ud, skriver en dansk bruker av nettsamfunnet Reddit.

- Vi får så mange skuffede turister til sommer, skriver en annen.

Vi for vår del er skjønt enige med førstnevnte taler, og runder av med å ta med at både Eddie Redmayne som spiller Lili Elbe og svenske Alicia Vikander, som spiller Elbes kone Gerda, er nominert til Oscar for innsatsen sin i filmen.

Dette med den norske sluttscena i filmen har for øvrig vært omtalt av flere norske medier de siste dagene. Så langt vi kan se var det P4 som var først ute. Her på bjerget.

Gjør som 25.000 andre - følg smp.no på Facebook