Mariann Humberset, vokalist i poprockbandet Pikekysz, er lykkelig over å komme til finalen, bare et år etter at bandet ble starta opp.

– Men vi har ikke bare vært ivrige stemmesankere på sosiale medier, vi har også holdt mange konserter etter at vi starta opp, blant annet flere på Rokken i Volda, og på Musikk i Sentrum i Ørsta. Og spilt på Radio Ålesund. Og vi har fått veldig bra tilbakemeldinger, forteller 20-åringen fra Ørsta, nå bosatt i Ålesund.

De har masse materiale, drømmen er å vinne og få spilt inn et album på Giske.

Gjør som mer enn 25.000 andre - følg smp.no på Facebook

Publikum

– Å komme til finalen handler om egeninnsats, å ha evnen til å greie å få med seg folk, skaffe seg stemmer fra publikum, sier medlem av juryen i Musikkprisen og daglig leder i Ocean Sound Recordings, Terje Erstad.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis de beste bandene som kommer til sluttrunden på scenen på Terminalen.

– Nei, men slik er konseptet i Musikkprisen. I første runde er det publikumsstemmene som gjelder. Markedet for musikere er tøft, og mye handler om å greie å nå ut til publikum. Her får de testet ut overlevelsesevnene sine. Og jeg vil si det er bra grupper som har kommet til finalen i år, sier Erstad.

Her kan du si din mening: Avstemning for Musikkprisen 2016

Cashmere Factory

Poprockbandet Cashmere Factory fra Ålesund har allerede spilt inn seks låter i Ocean Sound Recordings på Giske. Snart skal de spille inn de seks siste, til debutalbumet som kommer i august.

Nå håper de på topplassering fredag, og dermed få dekket utgiftene til plate nummer to i studioet på Giske.

Vanskelig å hevde seg: Hele 150 band og artister meldte seg på musikkprisen

Gitarist i bandet, Jonas Løvås, sier de har jobbet hardt for publikumsstemmene, både med å holde konserter og være aktive på sosiale medier, spesielt på Facebook.

– Det hjelper at vi er seks stykker i bandet, og vi har holdt på veldig lenge. Vi har opparbeidet oss en engasjert fanskare, både folk vi kjenner og folk vi kjenner mindre. Mange har delt det vi har skrevet, sier Løvås. Spilletid på radio hjelper også, og de har arrangert sin første konsert, i Gomerhuset på Skodje, en i regi av Kultursekken for grunnskoleelever, og en kveldskonsert for åpen dør.

Hva skjer i helga? Sjekk Sunnmørspostens kulturkalender.

Hele landet

Følgende band/artister har vunnet Musikkprisen tidligere år. Dina Misund, Musth, Mikhael Paskalev, Highasakite, Man Get Out, Padawan, Ine Hoem og Amanda Tenfjord.

Musikkprisen 2015: Amanda (18) vant hele konkurransen

I år har Musikkprisen for første gang vært åpen for deltakere fra hele landet.

Thea Stapnes kom til finalenmed låten «Never Coming Back». 25-åringen fra Birkeland har bak seg fire års musikkutdanning fra høgskolen Staffeldtsgate i Oslo, og satser nå for fullt på egen musikk-karriere som sanger, tekstforfatter og komponist.

Jazzinspirert

Øyvind Weiseth er en norsk vokalist og låtskriver fra Halsa i Møre & Romsdal som i skriver poplåter på norsk og engelsk, inspirert av artister som John Mayer, Coldplay og Matt Corby. Han har gitt ut en singel og holdt konserter rundt om i Møre og Romsdal, og i Liverpool der han går på McCartney-skolen.

Foyn, med vokalisten Live Foyn Friis fra Asker, er sjette finalist, med den jazzinspirerte låten «Keep Me». Det dansk-norske indiebandet utforsker området mellom jazz og pop, i det nordiske og lyriske landskapet. Live Foyn Friis (født 10. september 1985 i Asker) er en norsk vokalist, tekstforfatter og komponist med røtter i jazz, pop og improvisert musikk.

Hun er utdannet fra Musikkonservatoriet i Tromsø, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Hun er vokalist og låtskriver og har flere band. I 2012 vant hun prisene Årets unge jazzkomponist og Danmarks Nye Jazz Stjerne.

To låter

Finalistene deltar med to låter hver på scenen i Terminalen fredag. Da teller publikums og juryens stemmer like mye.

Nye muligheter

Mulighetene er ikke ute for deltakerne i musikkprisen, selv om de ikke ble stemt fram til finalen.

– Det har hendt at vi har gitt utøvere som vi synes er dyktige spillejobber på andre scener. Og mange er inne for å høre på de 160 deltakerlåtene, også bransjefolk. Slik sett er Musikkprisen også en viktig visningsarena, mener Terje Erstad.

Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet. Følg smp-kultur på Facebook!