Fjorårets høydepunkt tilbake i år

Det kunstnerisk leder Inger Bakke gledet seg mest til under Høstscena i fjor var Statsteatret. Nå står de på programmet igjen for årets festival.

Teater Statsteatret kommer til Høstscena 2016 med forestillinga «1930 Diktatoren». 

Kunstnerisk leder Inger Bakke.  Foto: Staale Wattø

Kultur

Fredag ble store deler av programmet til årets teaterfestival i Ålesund, Høstscena, offentliggjort. Festivalen arrangeres fra 28. september til 2. oktober og har i år 25-årsjubileum.

Statsteateret kommer på besøk for å gi en innføring i vårt historiske opphav i den kritikerroste forestillingen «1930 Diktatoren». Prosjektet med å omskrive/rettskrive norgeshistorien er inne i sin sjette runde og nå er det Norge anno 1930, fascisme, armod og tragedier som står for tur.

For dem som trenger litt historisk oppdatering kommer Frank Årebrot og veileder i forkant av forestillingen.

Teater i båthallen

Markens grøde av Knut Hamsun har blitt teater og skal vises i båthallen på Sunnmøre museum. Stykket spilles med innledning om Markens grøde og Hamsun i forkant av forestillingen, noe som ifølge pressemeldingen blir sjelden mulighet.

Gjermund Larsen Trio og Gammalgrass skal holde hver sin konsert på Teaterfabrikken, mens Dag-Filip Roaldsnes ensemble har på bestilling fra Høstscena blitt utfordret til å se mot sin oppvekst på øya Valderøy og sine første musikalske inspirasjonskilder. På leit etter kunstnerisk identitet undersøker han sine røtter og framfører det hele med sitt ensemble på Arbeideren.

Teatret vårt kommer med to forestillinger: «Midt i livet» og «≈ [tilnærmet lik]».

Fra før er det kjent at det finske nysirkuskompaniet Race Horse Company og ekstremsirkusforestillingen Super Sunday kommer til festivalen.

Les mer her: – Dette er heftig, hett og veldig høyt!

Nogva festivalkunstner

Karin Augusta Nogva blir festivalkunstner under Høstscena 2016.

Kunstneren kommer til å sette sitt preg på festivalen både under åpningen, utstilling i Arbeideren, gjennom te-seremonier, workshops, stunts og samtaler. Tema for årets festival er opphav, og arrangøren mener at få passer bedre til å fylle dette tematiske rommet enn Nogva.

Hun kommer fra Longva og hennes opphav vises tydelig i kunsten hennes både tematisk og i materialvalg. De siste årene har publikum fått oppleve hennes kunst gjennom te-seremonien Haiku på Jacu, papiranimasjonen Harlequins far og lysshowet Brosundet brenner.

Fireårsplan

Tidligere i vår fortalte kunstnerisk leder Inger Bakke at Høstscena har vært under omlegging de siste fem årene, med utprøving i alle retninger. Men at en fireårsplan nå skulle på plass.

– Noe av det vi jobber med er å definere Ålesunds kulturelle identitet, Ålesund som det bankende hjertet i vår region. I Molde og Kristiansund er denne identiteten definert, her i byen har vi fortsatt en vei å gå, mener hun.

Høstscena i Ålesund med ny leder (krever innlogging)