Eliasbåten, demonstrasjoner av redningsaksjoner, flyboard oppvisninger og konserter er bare noe av det man kan glede seg til å se i Ålesund sentrum denne uka. Hele 60.000 besøkende er forventet til festivalen, og deriblant er det tilreisende fra hele landet.

– Vi gleder oss. Det har vært mye arbeid gjennom hele året, forteller festivalsjef Geir og driftssjef Rolf Ivar Østensen.

De inviterer til en folkefest.

– Det kommer båter og bobiler fra hele landet. Brosundet kommer til å være fullt, sier Geir og viser til et bredt program, som også inneholder mange musikalske innslag.

Kortreiste artister

– Det er en folkefest med et fantastisk mangfold fra morgen til kveld. Og god underholdning er en del av festivalen, sier Alf Terje Farstad, prosjektleder.

Både han og Østensen er opptatt av at artistene skal være lokale.

– Vi har kortreiste og lokale artister, og dette grunner i det som har vært viktig for oss siden vi starta opp for 15 år siden. Vi vil vise hva det lokale har å by på, sier de.

– Vi skal fremme og være stolt av by- og fylkeskulturen vår, enten det gjelder utdanning, jobb, mulighet for bosetning. Vi bor i verdens fineste by, og litt av ramma rundt festivalen er jo dette med å ha båt i byen som er ganske unikt, sier Østensen og legger til at de oppfordrer aktørene i sentrum til å delta.

– Kremmere i sentrum, gjør dere klare. Denne uka blir byen mye brukt på alle måter, sier han.

Praktisk informasjon

Det er forventet mye liv i sentrum under festivalen, og dette tilsier at det også vil bli mye trafikk. Flere gater blir stengt, og det vil bli satt opp midlertidig skilting.

– Folk oppfordres derfor til å følge med og være obs på dette, slik at de ikke får seg en kjedelig opplevelse med ei bot, sier Geir Østensen.

– I Storgata vil det skiltes med all stans forbudt slik at vi kan få flyt i trafikken, sier Martin Hessen fra Ålesund kommune.

Skansegata og Korsegata vil sammen med Rådhusplassen bli benyttet som festivalområde, og disse gatene blir derfor stengt for trafikk 08.30 mandagsmorgen. Skal man etter det til sentrum nord må man kjøre via Storgata som er åpnet i nordgående retning. Større kjøretøy anbefales å kjøre vi Akslatunellen og Flatholmen for å komme til sentrum nord.

– Det lønner seg nok ikke å sitte i bilen klokka 12.00, for da går toget gjennom trafikkerte gater, sier Rolf Ivar Østensen.

– Bruk kollektivtransport, oppfordrer Hessen.

Det er ikke satt opp ekstra avganger i forbindelse med arrangementet, men om du skulle ta bilen har Ålesund Parkering lagt til rette med parkeringsplasser.

– Lørdag og søndag er Kremmergaarden parkeringshus åpent fram til 03.00, sier Roar Salen fra Ålesund Parkering.

Aksla Parkering kan også benyttes og er døgnåpent. Lørdag er ifølge Østensen den største dagen, og da skal det blant annet gå et barnetog gjennom sentrumsgater. Det er Havnevesenet som tar seg av båtplasser i Brosundet, men Geir Østensen anbefaler alle å komme i god tid.

– Det kommer til å bli fullt, så vær tidlig ute for å sikre deg en god plass, sier han.

<strong>Godt Forberedt:</strong> Rolf Ivar Østensen, Geir Østensen, Roar Salen og Martin Hessen har jobbet for å gjøre alt klart for Båtfestivalen, og gir sine tips for en velfungerende trafikk, og tipser også om hvor du kan parkere. Foto: Ticiane Oliveira