Åpningen av Moldejazz:

– Som politikere og jazzmusikere, må vi improvisere

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner benyttet anledningen til å sammenligne politikere og jazzmusikere under åpningen av Moldejazz.

Festivalåpner: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gikk åpningsparaden på Moldejazz med Jazzlogen, danserne og festivalsjef Hans-Olav Solli.  Foto: Maria Finnøy Fagervoll

Kultur

– Å være politiker, det er ikke helt det samme som å være jazzmusiker. Men det er noen åpenbare likheter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner etter åpningsparaden av Moldejazz.

Politikk/musikk

– Vi reiser også mye på turne, jobber sene kvelder, må prestere for å få publikums oppmerksomhet, og vi får kritikk for å være vanskelige å forstå og fri til publikum. Vi må improvisere over velkjente tema, forene motsetninger – og huske å nyte det øyeblikket hvor vi virkelig føler alt klaffer, sier han til den fullsatte Alexandraparken.

– I musikk som i politikk – timing is everything, sa Sanner.

Terrorangrepet

Festivalåpneren satte også fokus på terrorangrepet i Nice i sin åpningstale.

– Jeg kom hjem fra Nice i går, som nettopp ble rammet av terror. De skulle åpne sin egen jazzfestival lørdag, men det ble ikke noe av. Det er tragisk når terroren rammer.

Åpningsparaden

Ministeren gikk åpningsparaden mandag formiddag med Jazzlogen, danserne og festivalsjef Hans Olav Solli.

– Jeg hadde bestemt meg for å ikke danse under paraden. Men jeg klarte ikke å la være. Her er det så mye profesjonalitet og livsglede.

Regjeringsbandet

– Så lurer dere kanskje på hva slags instrument jeg spiller i regjeringsbandet. Kanskje det er gitar – jeg spilte litt el-gitar i ungdommen. Det er jo en del av kompet, men har også sine solopartier. Og det er i hvert fall ingen tvil om at det er Erna som sitter ved pianoet og styrer det hele.

Han påpeker at det er mulig hun av og til synes det er vel mange solister i blåserekken.

– Men stort sett tror jeg hun er ganske fornøyd, ler han.