23. september er det premiere på «Kongens nei».

– Filmen handler om de tre mest dramatiske døgnene i Norges historie, med kongefamiliens flukt fra den tyske krigsmakten og kong Haakons vanskelige valg etter Tysklands invasjon, forteller Gerald Pettersen.

For å spille i filmen fikk han permisjon fra sin faste jobb på Den Nationale Scene i Bergen.

– Jeg kjenner Erik Poppe fra før. På 80-tallet var jeg med i «Brigaden», en norsk TV-serie på 26 episoder om et røykdykkerlag på en brannstasjon, der Erik var regissør.

Ett år med opptak

– Det var ett år med opptak, der vi ble litt brannmenn i hodet alle sammen, og veldig godt kjent med hverandre, forteller Pettersen.

Han fikk rollen etter prøvefilming, og fikk permisjon fra teaterscenen.

– Denne filmen hadde jeg veldig lyst til å være med på. Et spennende kapittel i norsk historie, og Erik er en kjempedyktig regissør.

– Det blir sagt at jeg er veldig lik Johan Nygaardsvold i filmen, og det er nok noe av grunnen til at jeg fikk rollen, sier Pettersen.

Lærte av Bondevik

Før krigen fikk Nygaardsvold og Ap-regjeringen hans gjennomført viktige velferdsordninger. Etter krigen ble han beskyldt for å ha forsømt landets forsvarsberedskap.

– Regjeringen sto for ei nøytral linje til krigen, som Sverige. Og da Tyskland truet med å sende landet ut i krig hvis Norge ikke overga seg uten kamp, ble det et vanskelig dilemma for pasifisten Nygaardsvold. Skulle han sende landets unge menn ut i krigen?

– Han, og delvis utenriksministeren, ville gå i forhandlinger med tyskerne, men skjønte til slutt at konflikt og flukt var vegen å gå, forteller Pettersen.

Som en del av researchen tok han kontakt med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik for å prøve å forstå krysspresset og kvalene rundt det å følge sin egen overbevisning i stilt overfor et vanskelig politisk dilemma. Noe som ble et svært nyttig og hyggelig møte, ifølge Pettersen.

Gerald Pettersen i rollen som Johan Nygaardsvold t.v. for kongen. Foto: Agnete Brun/Paradox Film