– Nå kan jeg dø lykkelig, sier Torleif Tandstad fra talerstolen utenfor det nybygde kunstmuseet ved Colorado State University i Fort Collins.

Sykkylvingen beskriver dette som den viktigste dagen i sitt liv. Gjennom et helt liv som kunstrådgivere, har Tandstad og forretningspartneren Larry Hartford, som gikk bort i 2012, tilegnet seg en imponerende kunstsamling.

Bakgrunn: Eventyret om kunstskatten

(saken fortsetter under)

Prislapp: Tre mill. dollar

De ønsket ikke at kunsten skulle spres for alle vinder, men å donere de 232 svært sjeldne og unike verkene til universitets kunstavdeling var en idé som tiltalte dem. Slik kunne kunsten brukes som et verktøy for å utdanne andre.

Det kom med en betingelse - universitetet måtte utvide med et nesten 600 kvadratmeter stort kunstmuseum for å romme alle verkene, til en prislapp for tre millioner dollar. Fredag åpnet Tandstad dørene til museet for første gang, som har fått navnet Gregory Allicar Museum of Art.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Tandstad.

(saken fortsetter under)

Rød løper

De leker ikke storstilt åpning i Colorado. Det er rød løper med fotoshoot av gjestene, pene antrekk, og kelnere som løper rundt med lekker fingermat på sølvfat mens bandet spiller i bakgrunnen. Tandstad blir gratulert og takket om hverandre.

– Dette museet vil være svært viktig for studentene våre, men også for hele regionen. Det er ikke noen lignende utstilling i hele det nordlige Colorado, sier kunstdirektør Linny Frickman til Sunnmørsposten.

Både hun og øverst administrerende leder Tony Frank sier at museet også blir viktig for å rekruttere nye studenter. Ballen begynte å rulle da kunsthistorikere ved universitetet i Colorado ble invitert til Hartfords og Tandstads hjem i Fort Collins.

(saken fortsetter under)

Fylt til randen

Forretningsduoen flyttet dit i 1996. Kunstdirektør Linny Frickman var nær ved å besvime da hun oppdaget kunstskattene som hjemmet rommet. Dette var slett ikke noe de forventet å finne i en privat bolig.

Huset var fylt til randen med sjeldne malerier, skulpturer, møbler og tegninger. I tillegg hadde Tandstad og Hartford det som antas å kunne være et av de største private kunstbibliotekene i USA.

(saken fortsetter under)

Tema

Den donerte samlingen har fått navnet «The Hartford-Tandstad Collection», og pryder tre av de fem avdelingene av det nye kunstmuseet. Verkene er primært datert tilbake til slutten av renessansen gjennom det 19. århundret. Samlingen er så stor at kun under halvparten kan stilles ut på en gang, og verkene vil bli byttet ut en gang i året. De to andre avdelingene er dedikert til kunst som omhandler afrikansk og amerikansk urbefolkning, og en utstilling som vil være utskiftende med ulike temaer.

De tre delene av Hartfords og Tandstads kunstsamling er delt inn i ulike temaer - «Global Encounters», «Approaching Nature», og «Dialogues with Power». Det nye museet har også en egen utstilling med portretter av kjente stjerner signert til Tandstad og Hartford, som de har jobbet med gjennom karrieren. Samlingen har Tandstad og Hartford dedikert til sine avdøde mødre.

(saken fortsetter under)

Kunstrådgivere

Sunnmørsposten omtalte historien om Torleif Tandstads liv for første gang i 2013. Han vokste opp i Sykkylven, men reiste til USA i 1959, der han sammen med sin forretningspartner Larry Hartford ble medeier av et av de eldste og beste kunstrådgivningsfirmaene i Los Angeles.