Det sier Åsta Hølmo (24). Sjukepleieren fra Tomrefjord i Vestnes er eneste lokale håp i den 12. sesongen av reality-serien «Farmen» på TV 2.

Deler hus med storbonden denne uka

Mandag denne uka fikk seerne vite at Trond Øverlier hadde valgt Lasse Bergseter som ny storbonde, etter å ha blitt slått ut nettopp av kameraten i tvekamp der øksekast var grein.

- Jeg for min del ble valgt som hjelper sammen med Oddvar Jenssen, noe som betyr nye dager i det lille huset storbonden har under årets sesong, forteller Hølmo. Til daglig bor hun og kjæresten Andreas på Stokmarknes i Nordland.

Lure Lasse

- Synes du Lasse har vist seg som en smart storbonde ved å gi uttrykk for at de som ikke står på for å klare ukesoppdraget raskt står i fare for å bli valgt ut til tvekamp?

- Lasse er en luring som har spilt et spill fra dag én. Det har han gitt klart uttrykk for, og selv om jeg registrerer at mange - både seere og deltakere, har sterke meninger om han, har jeg for min del ikke noe som helst mot ham. Han er en fin fyr på innsida, men jeg er ikke sikker på at det kommer fram på kamera. Samtidig er han der altså for å lage show, og det klarer han. Jeg ser det, og synes faktisk det er mye humor i det, sier hun.

Har vært seg selv

- Da årets «Farmen»-deltakere ble presentert sa du i media at du ikke hadde noen plan for hvordan du skulle gå fram i serien - utover at det var viktig for deg både å være og bli framstilt, som deg selv. Hvordan synes du det har gått til nå?

- Jeg har vært meg selv og blitt vist som meg selv, så langt. Ærlig og brutalt. Jeg er ikke den som skriker høyest og lager mest show, men det tenker jeg bare er ei fin greie. Jeg er for øvrig med for opplevelsens del, målet er ikke nødvendigvis å vinne, sier Hølmo.

På tv for første gang

- Men folk kommer altså til å få se mer til deg etter hvert? Kan du si noe om når dette vil vise seg?

- Nei, for som sagt avhenger det litt av hvordan produsenten legger det opp. Men jeg er ikke ferdig i serien, for å si det sånn, sier hun.

Hølmo forteller at deltakelsen i «Farmen» er første gang hun er med «i noe som helst i offentlighetens lys».

- Jeg har aldri vært på tv før, og er rett og slett en heilt vanlig person.

Nære bånd

- Kom du nært på noen av de andre deltakerne?

- Ja, flere. Både Simen, Marius, Ali og Sophie. Vi har utvikla vennskap jeg kommer til å legge mye i skal forbli nære vennskap lenge, sier hun.

- Hva er fortrinna dine når det kommer til tvekamp?

- Jeg vil kunne stille sterkt i kunnskap, i saging og i melkespann. Men så kommer det an på hvem man møter. Slik det alltid gjør.

- I tidligere sesonger har vi sett flere slite fordi de ikke har fått i seg nok mat. Hvordan har dette vært under årets sesong?

- Vi gikk nok aldri rundt og var skikkelig, skikkelig sultne, selv om vi ikke fikk i oss optimale mengder kalorier. Likevel, det var både for lite kjøtt, og ikke minst, lite tid til å spise. Jeg for min del har ikke vært så lett som jeg er nå, siden jeg var 14, sier Hølmo.

Vrient å komme hjem

Det å komme hjem beskriver 24-åringen som ei følelsesmessig berg-og-dalbane.

- Det er en veldig stor overgang å gå fra 1916 i «Farmen» til 2016. Ikke minst nettopp fordi det innebærer å løsrive seg fra disse folka som en har bodd sammen med og fått så nær bånd til. Det kan sammenlignes med en slags søskenflokk, og det å skulle si ha det var mye tyngre enn jeg på forhånd hadde trodd. I tillegg fikk jeg et dødsfall å forholde meg til i familien da jeg kom hjem.

- Vil du si noe om det?

- Mannen til søskenbarnet mitt døde, bare noen og førti år gammel. Jeg var akkurat kommet hjem og nådde så vidt å ta farvel. Han hadde sykdommen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), og døde bare to år etter at han fikk påvist den, avslutter hun.

«Farmen» vises på TV 2 mandag, onsdag og søndag.

Åsta og en av de andre deltakerne - Sunniva Godal. Foto: TV 2 / Espen Solli
Alle årets deltakere samla. Programleder Gaute Grøtta Grav foran. Foto: TV 2 / Espen Solli