– Det er deres forskjellige interessefelt som kommer til uttrykk i arbeidene de har laget sammen. Dronning Sonja som jobber med natur, og Furuholmens bruk av tekst. Dette har de forent i et felles landskap. Texture er en fantastisk flott utstilling.

Det mener Ørnulf Opdahl, som sammen med intendant Anne Standal, er vertskap for vandreutstillingen tilknyttet Queen Sonja Print Award (QSPA), som annethvert år deler ut en internasjonal grafikkpris til unge kunstnere. I år gikk den til amerikanske Tauba Auerbach.

Samarbeid

De to siste årene har dronning Sonja og Magne Furuholmen samarbeidet om kunstprosjekt, som har resultert i vandreutstillingen Texture. Den er tidligere vist i Bergen og London før nå i Ålesund.

De fleste verkene i Texture-utstillingen, har dronning Sonja og Furuholmen jobbet fram i fellesskap, og viser en kombinasjon av begges kunstneriske uttrykk.

– Dronningens interesse for fotografering viser tydelig i grafikken. Bilder hun har tatt på sine mange turer i norsk natur, og hennes reiser til Svalbard, sees som landskap mellom Furuholmens tekst, sier Opdahl.

(Saken fortsetter etter bildet.)

Felles: To arbeid laget av dronning Sonja og Magne Furuholmen, som er satt sammen til et felles verk med tekst og natur.

Tett på

Både Opdahl og Furuholmen sitter sammen med dronningen i styret for QSPA-stiftelsen, som har som formål å øke interessen for grafisk kunst.

Under utstillingsåpningen i dag skal de to ha en «artist talk».

– Hva kommer dere til å snakke om?

– Hvordan er dronningen å jobbe sammen med?

– Hun er veldig entusiastisk, og har en enorm arbeidskapasitet. Når hun er i gang, skal en ha god kondisjon for å henge med. Det gjelder både ute i naturen, og i verkstedet, forteller Opdahl.

– Hva synes du om grafikken hennes?

– Fra første trykk har hun hatt en fantastisk utvikling. Og er hele tiden på hogget for å finne noe nytt i mediet.

Besøkte Godøya: Dronning Sonja åpnet opplevelsessenter på Alnes

Løfte grafikken

Han kommer også til å bruke samtalen til å fortelle om arbeidet han og hans kunstnerkollegaer gjør for å løfte interessen for grafisk kunst, og skape internasjonal oppmerksomhet rundt dronningens kunstpris.

– Nå har vi nylig inngått samarbeid med Munch-museet, som arrangerer Munch-utstillinger over hele verden, om å presentere våre prisvinnere i samtidig. Munch var banebrytende innen grafisk kunst, og nå ønsker vi å bruke dette samarbeidet til å løfte dagens grafiske uttrykk, forteller Ørnulf Opdahl.