– Det er ikke nok å si at kirkedørene er åpne for alle som vil. Det handler også om måten man presenterer Gud på overfor omverdenen.

Den kristne forfatteren, journalisten og mangeårige redaktøren i Vårt Land mener kirken og troende skaper unødvendige stengsler og snubletråder i kontakten mellom folket og Gud.

– Det at stadig færre deltar i gudstjenester, færre barn blir båret til dåp og at antall kirkebryllup stuper, er noe av det usunn forkynnelse og trospraksis bidrar til, mener Simonnes.

Han stiller spørsmålet om kirken har skremt folket bort, og hevder at kirkelige miljøer er for lite lydhøre for kritikk.

I sin nye bok «En Gud for de mange» lanserer den erfarne pressemannen en egen Vær Varsom-plakat for troende, lik den journalistene bruker som etisk rettesnor i sitt arbeid.

– Journalistikkens vesen er opptatt av det man skal unngå, for at det ikke skal bli farefullt. I pressens Vær Varsom-plakat heter det at tekst og bilder er mektige våpen som ikke må misbrukes. Også religionsfriheten krever at vi er varsomme og evner å vise sjøljustis, mener Simonnes.

Samtale Biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme (t.v.) og forfatter Helge Simonnes i religionssamtale i Spjelkavik kyrkje, som ble ledet av Marit Kaldhol (t.h.).

Onsdag sist uke stilte han til religionsdebatt med Møre-biskop Ingeborg Midttømme i Spjelkavik kyrkje. Foran et stort antall fremmøtte fortalte Simonnes om bakgrunnen for boka og arbeidet med den.

I boka forteller han 12 fiktive historier om hvordan en for bokstavtro fortolkning av Bibelen fører til en religion på avveie. Så får Den norske kirkes tolv biskoper kommentere hver sin historie – blant dem Møre-biskop Ingeborg Midttømme. Hun mener biskopene og andre av kirkens ledere er ganske gode til å si ifra når religionen er på avveie.

– Jeg opplever ikke at Helge Simonnes og jeg var så veldig uenige. Han gir gode beskrivelser med rot i virkeligheten. Men det er veldig mange grunner til at folk ikke søker til Gud. Det er viktig å være ydmyk i møte med menneskers erfaringer, sier Midttømme til Sunnmørsposten.

I boka forteller hun om erfaringer fra eget liv, blant annet om gudsopplevelser og hvordan troen har hjulpet henne til å leve med en kronisk sykdom.