Musikken fra den utflyttede sunnmøringen er inspirert av lyden av signalene fra hjernecellene til Moser-rottene i laboratoriet i Trondheim. Prosjektet er et samarbeid mellom Johansen, Moser, TrondheimSolistene og NTNU.

Mandag øvde de for første gang på verket «Lost Memory» som skal framføres på et symposium for hjerneforskere i Havanna om fjorten dager.

NTNU har også bidratt med økonomisk støtte til prosjektet.

Musikk – Jeg bare elsker hvordan musikken er kommet inn i stykket, sier May-Britt Moser, – nå strever vi litt for å finne den rette balansen mellom musikk og prat.

Bestemor på Austnes

Med i det visuelle opplegget er en film av komponistens bestemor, Helga Austnes, fra Haramsøy. Filmen ble tatt opp kort tid før hun døde i 1959. Helga spiller trøorgel fra Vestre orgelfabrikk og synger salmen «Lenge jeg vandret».

Komponisten på fanget Lite visste nok Helga Austnes t.v. med Bertil Palmar Johansen på fanget, at hun nesten 60 år etter sin død skulle komme til å være med i et prosjekt som dette.

– Etter opptaket satt jeg på fanget til bestemor og sang salmer, minnes Johansen. Det er litt stas at innslaget med bestemor er med. Helga Austnes var så heldig å bevare hukommelsen i sin alderdom. Hun var veldig musikalsk, sang og spilte mye, forteller Johansen som for øvrig vokste opp i Brattvåg.

Moser fikk nobelprisen: Dronningen av vitenskapen troner i Sverige

– Et fryktelig tungt tema

– Hele ideen bak prosjektet er å få forskningen ut til folket. Vi kjenner alle en person som har fått celledød i hjernen, sier May-Britt Moser.

– Den sårheten som her kommer fram sammen med musikken og det visuelle strever vi med å formidle gjennom forskningen.

Hun er med og arrangerer symposiet på Cuba og spurte Johansen om han hadde lyst til å være med.

Slik begynte snøballen igjen å rulle.

Inspirert av rottene

Bertil Palmar Johansen ble kjent med May-Britt Moser og Edvard Moser i 2014. Det startet med en bestilling fra TrondheimSolistene. Verket Khroma tilegnet han nobelprisvinnerne. Det ble urframført på prisutdelingen i Stockholm.

Komponisten ba senere om å få omvisning i laboratoriet deres. Det ga inspirasjon til ny musikk.

Rotte-rock

Det første prosjekt sammen med Mosers – «My Running Rat» – ble i november 2015 framført av TrondheimSolistene på en konsert i Dokkhuset. Senere er det framført for 10.000 mennesker i Chicago.

– Det var veldig rytmisk, mye Rock’n’roll, smiler Johansen. Han forteller at det var et møysommelig og ganske komplisert arbeid å transkribere rottesignalene til en ny komposisjon i «Lost Memory». Her kombineres Mosers forelesning rundt forskning på tap av nevroner som følge av Alzheimers, kombinert med musikk og multimedia presentert på nye og banebrytende måter.

– Jeg har vært veldig tro mot rottene, sier Johansen.

På premieren i Havanna har TrondheimSolistene invitert det kubanske kvinnelige kammerkoret Camerata Romeu til å delta.