UKM – Ung kultur møtes, er så smått i gang rundt om i kommunene: I Sunnmørspostens nedslagsfelt gikk de første arrangementene av stabelen i helga som var.

Selv om storparten gjenstår og det fremdeles er mulig å melde seg på mange steder, er det likevel to kommuner som skiller seg klart ut hva deltakelse angår: Mens det er 133 påmeldte til UKM i Vanylven førstkommende lørdag, deltar etter planen 167 barn og unge under UKM i Giske søndag.

Sjå bileteserie frå UKM i Skodje: – Dette gav meirsmak

Ungt eierskap en nøkkel

– Vi for vår del har hatt god og økende deltakelse i mange år – ei utvikling som skjøt ytterligere fart etter at vi for fem-seks år siden så at publikumspågangen var for stor til at vi hadde plass i samfunnshuset og flytta arrangementet til Olivinhallen, forteller ungdomskulturarbeider Veslemøy Ervik i Vanylven kommune. Hun har UKM som ei av arbeidsoppgavene sine og er arrangør, sammen med ungdomsrådet i kommunen.

– Hva mener du ligger til grunn for den gode deltakelsen?

– Hvis du bryter tallet ned på antall innslag – fordelt på scene og utstilling, hva har dere da?

– Cirka 15 på scene og rundt 11 som deltar med utstilling. Som lita kommune (ifølge Statistisk sentralbyrå hadde Vanylven 3.256 innbyggere ved inngangen til 2016, journ. merk.) må vi tenke nytt, noe som blant anna har resultert i at både barnekor og leikarring deltar under mønstringa. Og hvorfor ikke? Det de driver med er i høyeste grad kultur, påpeker Ervik.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

– Antallet ikke viktigst

Mens Vanylven altså har 133 påmeldte, er det 167 barn og unge som har meldt seg på til UKM i Giske – en kommune med drøyt 8.000 innbyggere.

– Hos oss har tallet på deltakere variert en del fra år til år, slik at det alltid er litt spennende hvor mange som blir med, sier kultursjef Frode Elias Synnes i Giske.

– Nå er det sjølsagt stas å kunne vise til mange deltakere. Likevel: Antallet er ikke viktigst. Det er det derimot å sørge for at de som faktisk vil får en arena å prøve seg på, understreker han.

Den 29. utgaven av UKM i Giske byr på 98 utstillere og videre 29 sceneinnslag med i alt 65 barn og unge i aksjon. Av dette er 15 musikk, 12 dans, ett innslag magi/illusjon og ett innslag en miks der en blander dans og sang – produsert under UKM-workshopen forrige helg.

Her er noen andre kommuner i nedslagsfeltet der mønstringa alt er holdt eller påmeldingsfristen er ute – og deltakelsen er høg: Sande: 87 påmeldte til mønstringa som ble holdt 28.1. Sula: 40 påmeldte til mønstringa 3.2. Hornindal og Stryn: 86 påmeldte til mønstringa 4.2. Selje og Vågsøy: 51 påmeldte til mønstringa 4.2.