Figurativt, abstrakt og nonfigurativt. Tre ord som helt kort beskriver uttrykkene i maleriutstillingen som åpner i Khåk kunsthall i Ålesund lørdag.

Da er det arbeidene til ålesunderne Tom Monsås (43) og Fredrik Wiig Sørensen (27), og Ruben Eikebø (28) fra Brattvåg som vises for publikum.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet i helga

Felles for dem er at alle tre har vært elever ved Ålesund kunstfagskole, og at de har valgt kunstnerveien videre.

– Vi ble kjent på kunstfagskolen, det Tom var læreren vår. Vi har holdt kontakten siden, og fikk klarsignal da vi sammen søkte om utstillingsplass her, forteller Fredrik og Ruben som gikk ut fra kunstfagskolen for sju-åtte år siden. Mens Tom Monsås driver sin kunstneriske virksomhet i Ålesund, holder de to til i Bergen der Fredrik studerer filosofi, og Ruben tar master ved Kunst- og designhøyskolen.

Refleksjon

De tre unge kunstnerne har ikke noe eksakt tema for sin første felles utstilling, men sier at eksistensiell refleksjon er et felles kunstnerisk trekk.

– Ja, hvordan menneskene forholder seg til den indre og ytre verden. Dette opptar oss, sier Ruben Eikebø.

– Vi søker klarhet gjennom bildespråk. Slik setter Tom Monsås ord på deres eksistensielle søken.

Ulike uttrykk

Men her slutter likheten, for det er helt forskjellige uttrykk de tre kunstnerne viser i Khåk.

Tidligere var Tom Monsås sin kunst vært preget av abstraherte og samtidig fotografiske scener fra krig, vold og aggresjon inspirert av dagens internasjonale nyhetsbilde. I Khåk er det lysere figurative motiv i maleriene hans.

Mer abstrakt

Mens Monsås maler figurativt har Fredrik Wiig Sørensen gått i en helt annen retning,- til det nonfigurative maleriet.

– Jeg har ingen symbol eller figurer i mine maleri, men kun fargeflater til et reint, estetisk uttrykk. Fargemessig prøver jeg å ligge på bunnen av spekteret av farger øyet kan se, forteller kunstneren som presenterer maleri i mørke fargetoner.

– Jeg er ikke tilhenger av at kunst skal være dekorativt for det dekoratives skyld. Min kunst viser et indre bildespråk, og fragment av ulike samfunnsrelaterte fenomen som står i klinsj med hverandre, sier Ruben Eikebø.

Tre kunstnere, tre ulike uttrykk. Alle tre gleder seg til sin første felles utstilling.