Natalie Sandtorv på hjemmebane med ny musikk og spesialhatt

– Her har jeg mine røtter

Mennesker på flukt har inspirert Natalie Sandtorv til å skrive musikk om frihet og tilhørighet. Med hatten viser hun egne røtter.

Symbolsk: – Jeg ønsket meg en hatt til konserten på Kube som symboliserer det jeg synger om. Jeg har blitt veldig opptatt av røtter og tilhørighet, sier Natalie Sandtorv. Hatten er spesiallaget av Stine Rudi Standal som nå har etablert seg som hattemaker i Ålesund. Kvisten ble funnet på Dronning Sonjas plass. begge Foto: Gry Støre 

Så hatten passer: – Jeg liker veldig godt å jobbe med folk fra Ålesund. Denne skal jeg bruke på scenen, sier Natalie Sandtorv og får eksperthjelp av hattemakersken Stine Rudi Standal. 

Kultur

Lenge følte hun seg hjelpeløs i møte med flyktningkatastrofen, men så kom tekstene til nyplata «Freedom Nation».

Denne uka spiller hun inn hos Ocean Sound Recordings på Giske. Plata blir ikke klar før til høsten, men publikum får en første presentasjon på konsert på Kube torsdag 9. februar.

Hatt med mening

Der får de se Sandtorv i ny hatt, med kvist fra Dronning Sonjas plass som ble lakket på Teaterfabrikken. Hatten er laget av modist Stine Rudi Standal.

– Hatten symboliserer Ålesund. Det er her jeg har mine røtter. Dette er hjemme.

– Jo lenger jeg bor borte, jo tydeligere blir det for meg hvor jeg kommer fra. Noen ganger lengter jeg hjem så det nesten gjør vondt. Hvordan er det da for alle som tvinges på flukt, uten å vite om og når de kan vende hjem? Og hvem er vi her i nord som stenger grensene for mennesker som har mistet absolutt alt?

Tett på mennesker i nød

Selv bor hun i København, med kort veg til konsertoppdrag rundt i Europa.

Flyktningkatastrofen er mer synlig der enn her.

– En periode jobbet jeg i Brussel. Busstoppet var rett ved en matutdelingsstasjon for flyktninger, med lange køer.

– På grensa mellom Danmark og Tyskland så jeg tegningene til flyktningbarn som vil vise hvor takknemlige de er for litt mat og varme. De har mistet alt, men viser at kjærlighet mellom mennesker fortsatt finnes. At det gode finnes. Det har inspirert meg som musiker.

– I Norge har vi alt, men ser det ikke alltid. Ofte er det veldig lite som skal til, noe flyktningene viser oss. Egoet er et annet viktig tema på plata.

Musikk som kunst

– Vi ser tydelige eksempler i samfunnet på at enkelte lar egoet gå foran medfølelse. Jeg spiller den rollen i noen av tekstene. Det kan være godt å få slippe å være seg selv, men det er aldri greit å dyrke egoet på bekostning av andre, sier hun.

På konserten på Kube har Sandtorv og medmusikerne Ole Mofjell og Eirik Havnes tenkt å ta hele galleriet i bruk, som en lydperformance over to etasjer. Ålesunderen Havnes er gitarist og lydkunstner. Trommeslager Mofjell står for perkusjon og gonger, og han er gift med Natalie Sandtorv. De lover mye klang på Kube.