DUS-festival

Generasjon perfekt på scenen

Ramma er markedsføring av svømmeklubben for å få inn mer penger. Opp dukker prestasjonsangst,  markeringsbehov, en positiv graviditetstest og knallharde meldinger.

Hemmeligheter Denne helga er det DUS-festival i Molde. Her er Arne Telseth (f.v.), Lea Skrede og Anna Einarsson i Jugendteatrets bidrag, «Norsk i dag». Jugendteatret skal på scenen fredag.   Foto: Karin Rykkje

Kultur

Det er ikke lett å være ung. Ikke i dag, og heller ikke i Norge. Det hadde ungdomsgruppa til Jugendteatret i Ålesund lyst til å ta opp da de meldte seg på den årlige DUS-festivalen.  

Valget sto mellom ett av de sju stykkene spesialskrevet for Den unge Scenen, eller oppgaven «Blanke ark. Norsk i dag». Det ble sistnevnte.

– Denne gangen hadde vi lyst til å skrive og jobbe det fram selv. Det er spennende å ta tak i det livet vi selv opplever. Det har vært gøy, vi har ledd mye, men det har også hardt arbeid med lange dager, forteller ungdommene på Jugendteatret.  

Lukt og film

Entusiastiske Innsatsen er det ikke noe å si på når medlemmene av svømmeklubben holder idemylding for å redde svømmeklubben sin. F.v. Stine Skarbø, Lea Skrede, Oda Hansen Våge og Arne Telseth.  Foto: Karin Rykkje

De har supplert handlingen med bilder og videofilm på stort lerret, og musikk, lyd og lyseffekter selvsagt. Lukten av klor strammer i nesa når publikum finner plassene sine.

Stykket handler om fem medlemmer av en svømmeklubb der kassa er tom. Ordføreren kommer kanskje, prestasjonsangsten øker, de prøver å finne ut hvordan de skal få promotert svømmeklubben så andre kan skjønne hvorfor de skal bruke penger på den, men stadig vekk er de over i privatlivet og hverdagen som overmanner dem.

Trykkoker

De ler, krangler, gråter og brøler. noen angriper mens andre megler. Generasjon perfekt. Er det samfunnet eller de selv som gjør at ting blir som de blir?

– Vi føler jo et forventingspress, og blir også pepra med informasjon om akkurat det, sier Anna Einarsson. Så bygger det seg opp et trykk. Samholdet sprekker, og hva skjer da?

– Det er viktig å tørre å slippe ut litt, men du må også vite når du skal slippe det ut. Velger du feil tidspunkt, kommer ting ofte ut feil, sier Arne Telseth.

Tre grupper fra Ålesund

Sju teatergrupper fra Møre og Romsdal er samlet i Molde denne helga. Tre fra Ålesund.

 I tillegg til Jugendteatret stiller Fagerlia vgs med to grupper, en av dem med «Blanke ark», den andre med «Å telle til null», et stykke skrevet tl DUS av Kristofer Gronskag.

Ei gruppe videre til Oslo

80 grupper som skal med ungdommer fra 13-19 år fra hele landet deltar. Fra hvert regionale arrangement blir det plukket ut ei gruppe som går videre som får spille stykket sitt under den nasjonale festivalen på Det Norske Teatret.

– Men det fokuserer vi minst mulig på. Dette er ikke noen konkurranse. Det viktigste er prosessen fram til ferdig resultat. Og så gleder vi oss selvsagt veldig til å spille det for de andre gruppene i Molde, sier Stine Skarbø.