Dette vises i årets Vestlandsutstilling, som har økologi og menneskelig atferd i naturen som gjennomgående tema.

Gummislanger Av oppblåste gummislanger har kunstneren Else Karin Tysse Bysheim fingerheklet sammen denne installasjonen, forteller kurator Bendikte Holen.

– Det er alltid spennende å se hva Vestlandsutstillingen kommer med, og i år synes jeg det en ekstra spennende utstilling med et høyaktuelt tema som presenteres. I disse dager, med stort fokus de store mengdene av plast i havet, er utstillingens tema ekstra relevant.

Det mener kurator Benedikte Holen, som viser til Kirsti Prøis sitt bilde, som blant annet er laget av neonlast hentet opp fra havet. Holen har vært ansvarlig for monteringen av vandreutstillingen i Kunstmuseet Kube.

Disse får stille ut på Vestlandsutstillingen: – Et høydepunkt i karrieren

Terese Longa åpner Vestlandsutstillinga

Fredag kveld åpnes utstillingen «Hvor har vi vært».

Forfall Rune Werner Molnes sitt foto av en forlatt islandsk gård.

Tittelen er hentet fra verket til Aud Marit Skarrebo Holmen, som med foliebokstaver på gulvet i utstillingslokalet fungerer som inngangsport til utstillingen. Slik stilles spørsmål om hvor menneskene har vært de siste årene, og om kortsiktig tenkning har bidratt til dagens miljøkrise?

– Juryen hadde ingen forhåndsvisjon om tema for årets Vestlandsutstilling. Men da vi gikk gjennom de 256 søknadene som kom inn, så vi fort at mange av kunstnerne var opptatt av økologi, klimaendringer og menneskelig atferd i naturen. Derfor ble dette valgt som gjennomgående tema, forteller jurymedlem Terese Longa.

Tre lokale kunstnere

I alt 17 kunstnere er representert i denne 95. utgaven av Vestlandsutstillingen. Blant dem er fotograf Rune Werner Molnes fra Vigra, som med et foto av en forfallen gård på Island minner om det forgjengelige – og at alt forsvinner om det ikke tas vare på.

PC-taster Hele seks meter lang er installasjonen Vania Cuna har laget av kasserte PC-tastaturer.

Med videoen «Forgotten rooms» tar Kristina Kvalvik fra Skodje for seg tema som tid, erindring og forfall, mens Vania Cuna fra Molde sitt verk, laget av kasserte PC-tastaturer, blant annet ser installasjonens skjørhet i lys av dagens digitale forbrukssamfunn.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet