Boka har tittel «Sam besøker sjelenes verden» og er et resultat av Liljevolds egen søken etter svar på hva som skjer med oss når vi dør. Han tror det er mer etterpå.

— Hva er det du søker?

— Svaret på hvem jeg er inni her. Hva er det med denne sjela som alle snakker om, sier han.

— Jeg har som de fleste andre opplevd å miste noen som står meg nær. Som liten kan jeg huske at jeg var redd for døden. Det er noe med den nordiske litt dystre måten å møte død på som kan være veldig skremmende. Hos oss er døden noe vi helst ikke tar i før vi får det i fanget, sier Liljevold.

Han er selv far til to gutter på seks og åtte år, og har hatt barn i alder 4-12 i  tankene mens han skrev, men den eldste leseren så langt er visst hele 96 år.

Trøstebok

— Jeg har skrevet boka som trøst for barn som opplever å miste noen, eller som bare lurer på hva døden er. Jeg håper boka kan være utgangspunkt for gode samtaler mellom voksne og barn, sier Liljevold, og understreker at han ikke har skrevet en fasit:

— Dette er min historie og mine tanker om sjelen og døden. Jeg har skrevet et eventyr. Det handler om en gutt som opplever noe trist, men som får hjelp til å se at livet går videre. Døden trenger ikke å være skummel, selv om det alltid er vondt å miste noen, sier han.

En sjelereise

I boka er det skolegutten Sam som mister faren sin. Denne gangen kommer ikke pappa tilbake, slik han har gjort hver gang han har reist før.

I stedet er det Sam som får være med på en reise ut i verdensrommet, til sjelenes verden der pappa nå er.

«Når Sam nærmer seg sjelenes verden, ser det ut som om den er laget av lysende skyer», står det i boka.

Den lysende skikkelsen som henter Sam har englenavnet Remiel.

En romslig tro

— Ligner ikke dette på kristendommens himmel?

— Paradis eller nirvana; de fleste kulturer ser på tilstanden etter døden som noe lyst og lett. Det er slik jeg også tenker. Jeg har ikke laget en fortelling om himmelen. Selv har jeg det jeg kaller en romslig tro, sier han.

— Jeg vil at dette skal være en fortelling for alle, uansett tilhørighet. Jeg har gitt sjelenes verden navnet Eridanus, som også er navn på et konkret stjernebilde. Det er bevisst. Jeg vil at navnet skal være søkbart. Det ville jeg ha ønsket da jeg var barn, sier Liljevold.

— Har du fått noen reaksjoner på boka?

— Jeg har fått høre at den er trøstende. Flere kristne lesere har sagt det er en fin historie, mens én ville jeg skulle bruke kristen terminologi, og kalle det himmel. Men dette er min historie, og jeg har ikke skrevet om himmelen, sier han.

Sønnen har vært modell

Yngstesønnen hans Samuel har vært modell for Sam i boka.

Nå vil Liljevold at også eldstesønnen Storm skal få en historie.

— Jeg er i gang med å skrive flere historier. Siden denne første har tatt for seg døden, tenker jeg at den neste kan handle om livet, sier han.

Illustrasjonene i boka er laget av Therese Johannessen.

Boka er tilgjengelig ved bibliotekene i Ålesund og Haram.