I disse dager er hinduistene engasjert i en 10 dager lang feiring av guden Ganesha. Den største dagen av feiringen er når de tar gude-symbolet med seg ut i gatene.

– Det dreier seg om at det gode er i krig med det onde. Om vi til slutt ender opp med bare gode kvaliteter, så har vi lyktes. Alle som deltar skal kunne dra hjem med en god følelse, forklarer Vithyes Ratha, som er sønn av hindupresten som har vært sentral i etableringen av Ålesund Hindu kultursenter.

Selv er han ikke prest, men fordi man må være født inn i en prestefamilie for å bli det selv, har han muligheten. Han og brødrene bisto faren under seremonien på lørdag.

Velsignet

De tre siste årene har de holdt til i Parkgata, og har godt over 300 medlemmer. Slik de beskriver det, har senteret fortsatt å utvikle seg på forskjellig vis, og i år er det første gang de tar seremonien med seg ut i gatene. Under feiringen, er det vanlig at presten velsigner en person som hinduistene viser takknemlighet.

Det var derfor en rørt Vigdis Thoresen, virksomhetsleder for flyktningene i Ålesund, som mottok velsignelsen. Ifølge Vanù Gùna, leder for senteret, har hun vært en viktig støttespiller siden de først begynte arbeidet med å åpne senteret i 1993. Selv er hun mer beskjeden og forteller at hun er utrolig imponert over det de har fått til.

– Jeg er glad på deres vegne, de har vært så flinke og fått til så mye. Det er viktig for tilhørigheten deres, sier en rørt Thoresen.

Bevarer kulturen

Omtrent 200 møtte opp for å være med på feiringen lørdag, og flere kom langveis fra. Lokalet var stappfullt, og Gùna håper at de snart kan flytte til et større sted.

– Vi har et lite ønske om å få bedre plass. Medlemmene våre kommer jo fra hele Møre og Romsdal, sier han og forteller sammen med Ratha at de aldri har opplevd noe negativt.

– Nordmenn er veldig flinke til å ta vare på andres kulturer, sier Ratha. Og det er nettopp kulturen som er viktig for hinduene.

– Kulturen vår er hellig for oss. Og det aller viktigste for oss er jo at ungene våre får være en del av dette, selv her i Norge, forteller Vijitha Rasakumar og Venezia Kulasegaram, fra Fosnavåg og Hareid, mens de går barbeint rundt bygget i Parkggata.