– Det var en voldsom stor interesse for Opdahls kunst. 555 personer er et høyt tall, og langt over besøket en gjennomsnittlig helg i Jugendstilsenteret og Kube. Det sier kurator for formidling Solfrid Otterholm, som forteller at rundt 280 personer deltok på fredagens utstillingsåpning.

Publikumsrekord

– Det har aldri før vært så mye folk på en åpning i Kube før. Opdahl satte helt klart publikumsrekord, sier Tove Lande som har vært kurator for den retrospektive utstillinga «Vintersolverv».

– Den voldsomme interessen fra publikum er som ventet, fordi dette er snakk om en omfattende utstilling med en såpass stor kunstner. Mange har kjennskap til Ørnulf Opdahl, og nå ønsker de lære mer om kunsten hans, sier Otterholm, som merker stor pågang fra private grupper og skoleklasser som ønsker omvisning.

Les også: Dette maleriet ble det store vendepunktet for Opdahl

– Vi har eget skoleopplegg knyttet til Opdahl-utstillinga, som er gratis for alle grunnskoler og videregående skoler. Vi ønsker oss flere yngre publikummere, så vi oppfordrer skoler i området til å benytte seg av dette tilbudet.

Variert program

«Vintersolverv» er Jugendstilsenteret og Kube sin hovedsatsing dette året. I forbindelse med den retrospektive utstillinga, som viser vel seksti Opdahl-maleri fra 1962 og fram til i dag, byr Kube på et omfattende formidlingsprogram for å belyse ulike sider ved Opdahls kunstnerskap.

– Hver søndag ut september blir det åpen omvisning i Opdahl-utstillingen, forteller Solfrid Otterholm, som leder den første kommende søndag. Senere i vår og til høsten blir det omvisning med blant andre kunstneren selv og kurator Tove Lande.

– Det blir foredrag, konserter, kunstnersamtale, performance og yogatimer. Foredragene tar opp ulike tema relatert til Opdahls kunst. Kunsthistoriker Knut Ljøgodt skal snakke om Peder Balke, og Tove Kårstad Haugsbø som har spesialisert seg på Nicolai Astrup kommer for å fortelle om han. Begge bildekunstnerne har vært inspirasjonskilder for Opdahl, forteller Tove Lande.