– Måten jeg presenterer verket på når folk skal høre det for første gang er jo veldig viktig, sier fiolinisten Ai-Ling Chiu, som skal urframføre konserten i Ålesund kirke 18. juni.

– Det er en krevende konsert, og Ai-Ling får mye å gjøre på. Men vi har hatt tett dialog mens jeg har skrevet den, så dette skal gå bra, sier komponist Bjørn Morten Christophersen.

Suksess

Mange musikkinteresserte har den anerkjente norske komponisten i friskt minne etter suksessen «Lapse of time», et oratorium for solister, kor, orgel, orkester og elektronikk over Darwins «On the Origin of Species».

Verket ble skrevet til prosjektkoret Ensemble Dali i 2013 og framført blant annet i Ålesund.

Nå er det fiolinisten og konsertmesteren i orkesteret som urframførte «Lapse of time» han har skrevet ny musikk til.

En fiolinkonsert i tre satser, 33 minutter lang.

Taiwansk melodi

– Det er en symfonisk, fyldig og fargerik fiolinkonsert. Romantisk, dramatisk og moderne. Jeg tror nok jeg skal klare det tekniske, men den er intens, og krever stor tilstedeværelse.

– Jeg liker den veldig godt. Morten er et fint menneske og en dyktig komponist, og han er veldig åpen for innspill.

– Jeg sendte ham forresten Helgapraten i Sunnmørsposten for at han skulle bli mer kjent med meg. Det er ikke lett å fortelle om seg selv, smiler Ai–Ling.

Hva mer skjer i Ålesund i helga: Sjekk Det skjer-kalenderen

I høst dro hun hjem til Taiwan for å være der et halvt år sammen med datteren. Mye av dialogen mellom fiolinisten og komponisten foregikk på mail og skype.

Blant annet fikk Christophersen tilsendt en gammel taiwansk melodi Ai-Ling spilte for datteren sin. Den har han brukt i konserten.

– Sangen ble skrevet til de taiwanske soldatene og familiene deres under 2. verdenskrig, da Taiwan var en japansk koloni. Sangen heter «Longing for your return», forteller Christophersen.

KOMPONISTEN Bjørn Morten Christophersen har skrevet en dramatisk musikalsk fortelling til Ai-Ling Chiu.

Dramatisk fortelling

Sangen passet også godt fordi Ai-Ling har reist mye rundt i verden, og bosatt seg på den andre sida av jorda.

Og sistesatsen på verket, som heter «Fiolinkonsert for fiolin og strykere» har fått tittelen «Return».

Her avslutter Ai-Ling verket med å spille sangen i sin helhet.

– Det er en dramatisk musikalsk fortelling, mye melodiske partier, saftig, med mye harmonikk som driver den framover.

– Ai-Ling er veldig god i det øvre registret, der mange fiolinister vegrer seg for å spille. Her får hun boltre seg. Hun liker seg godt i romantikken, en epoke jeg også er glad i, sier Christophersen.

Fiolinkonserten skal urframføres på avslutningskonserten søndag 18. juni, festivalorkesteret med sunnmøringer og musikere fra Taiwan.

– Vi får bare to dager til å øve det inn sammen. Men sånn er det på festival, sier Ai-Ling Chiu.

Fiolinisten og konsertmesteren Ai- Ling Chiu er kunstnerisk leder for Ålesund Kammermusikkfestival. Den går av stabelen fra 15. - 18. juni. Foto: Staale Wattø