– Husker du det året vi gikk rundt med luer og votter på Moldejazz, midt i juli?

Dette er en setning man hører ofte i Molde nå om dagen. Nå har temperaturen riktignok ligget over 10 pluss, men været har ellers vært veldig nordvestlandsk.

Midstommerjazz i Molde

Men på festivalens tredje dag ble det sol fra skyfri himmel. De 222 fjelltoppene i Romsdalsalpene (ja, de heter det på nordsiden) kunne speile seg i en speilbank sjø. Og Storgata i Molde, som i disse dager er en lang rekke telt hvor det selges belgiske vafler, dansk ost, kinesisk juggel og norsk vinyl var fylt opp av shortskledde og solhungrige mennesker.

Det har rett og slett vært en fantastisk fin dag i Molde i dag, og været kunne ikke timet det bedre tatt i betraktning at i dag var første konsertrunde på Romsdalsmuseet var et faktum. Denne utescenen var i mange år bærebjelken i økonomien til Moldejazz, men etter hvert ble den et tapsprosjekt.

Det var vanskelig å lokke folk til museet, så i år spurte man Ungdomsrådet om forslag til artister. Resultatet ble at lofotværingen Sondre Justad og Aurora ble booket.

Vi møtte Sylvi Listhaug

Sondre Justad kunne gå ut på scenen til et solvarmt publikum som tok i mot ham med åpne armer. Nordlendingen har det siste året vært en gjenganger på radio, spesielt på P3, og selv om undertegnede synes det er vel lettbeint pop er det lått å skjønne hvorfor publikum lar seg sjarmere og er helt med.

Stemningen ute i det idylliske museumsområde er upåklagelig. Folk koser seg i solen, det skåles i skummende pils og man kan spise rådyrburger (den er både dyr og laget av rådyr). Rundt innsjøen er det mange som sitter og nyter musikken på avstand.

Inne på området treffer vi Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Hun satt i uteområdet ved Gildehallen, et stykke fra scena, men hadde likevel fått med seg musikken.

– Jeg hørte godt at Sondre Justad spilte, ja. Det var umulig å unngå det, he he.

– Er du fan?

– Jeg må vel innrømme at jeg ikke har hørt så mye på musikken hans. Jeg har ikke det.

– Skal du få med deg Aurora?

– Jeg tenkte jeg skulle få meg med litt av henne, ja. Men jeg har en baby som venter på meg, så jeg kan ikke bli for lenge.

– Hva gjør du på Moldejazz?

– Jeg har deltatt i debatten om olje- og gassnæringen. Dette er en svært viktig næring for Møre og Romsdal, og det håper jeg den vil forbli i framtiden også. Og så har jeg vært på bedriftsbesøk på Glamox og på Brunvoll Thrusters, som nå også har fått avdeling i Volda.

– Er du klar for valgkamp?

– Absolutt. Jeg er godt i gang og har vært i både Hareid, Larsnes, Brattvåg og Ulsteinvik og skal innom flere plasser. Og nå er jeg her.

– Som sunnmøring, har du noe forhold til Moldejazz?

– Jeg har ikke vært på Moldejazz før, jeg har ikke det, altså. Men det er veldig hyggelig her. Og det er første gang at jeg er på Romsdalsmuseet også. Det er utrolig fint her.

Aurora

Ministeren må innrømme at hun ikke har mye kjennskap til Aurora heller, men at hun har fått med seg at hun gjør det bra både nasjonalt og internasjonalt.

Bra gjorde hun det også på Moldejazz. Makan til sjarmtroll skal man lete lenge etter. Musikken sitter med et velspilt band og med, etter undertegnedes mening, beste album utgitt i fjor, samt en bråte med nye låter, vinner hun alle 4000 som er på museet over på sin side.

Da hun avslutter med «Conqueror» har hun erobret hjertene til de fleste. Og med det tar natten på Moldejazz’ tredje dag til. Men det er en annen historie…