I morgen starter den 17. Raumarock på rad i Åndalsnes. Dag Inge Langbakk har vært festivalsjef i fem av disse årene, og han mener de er klare.

Uten Elton John hadde det vært minus i fjor

Enkel sjefsjobb

– Vi har kontroll på alt det som er menneskelig mulig å ha kontroll på. Jeg har et særdeles dyktig lag av folk rundt meg, som har jobbet med denne festivalen i årevis. Det meste er ordnet på forhånd, og det gjør at min jobb som festivalsjef blir mye enklere.

Sponsorrekord

De fleste festivaler rapporterer at det å skaffe penger fra sponsorer blir vanskeligere og vanskeligere. Raumarock derimot setter rekord i år.

– Men det er ikke fordi det har vært lett, vi har måttet jobbe mye hardere enn før. Men vi har verdens beste sponsorsjef, så med oss går det bra!

Treige billettkjøpere

Raumarock solgte 7500 billetter i 2016, noe som var det nest beste året de har hatt. Men forhåndssalget har alltid vært tregt, og selv om det er litt større i år, skulle Langbakk ønske det var mer av det.

– Jeg er aldri fornøyd med forhåndssalget uansett. Da jeg jobbet i Tahiti-festivalen i Kristiansund var jeg vant til det var utsolgt en god stund på forhånd. Men nå har jeg vent meg til at på Raumarock kjøper folk rett før. Sånn er det bare.

– Er Raumarock noe man bestemmer seg litt mer spontant for å gjøre?

– De har nok bestemt seg en god stund på forhånd, men de kjøper fanken meg ikke før like før festivalstart uansett, ha ha. Men det gikk jo veldig bra i fjor, så jeg sover godt om natta, altså.

10 000 besøkte Sommerfesten

Bent Høie åpner

– Hva med været? Dere er jo utendørs.

– Jeg følger aldri med på værmeldingen. Det kan jeg ikke gjøre noe med uansett. Dessuten klarer ikke yr.no å spå riktig en time fram en gang. Så det tar jeg med ro.

– Bent Høie skal åpne festivalen i år, hvordan klarte dere å dra den i land?

– Det er vel fordi vi har høyreordfører i Rauma. Han har engasjert seg litt, så det fikset han. Det er alltid stas når en statsråd tar seg tiden til å åpne en festival. Det synes vi er gøy.

Enda lettere for sunnmøringer

Tradisjonelt sett har publikum vært mest fra Romsdal, da spesielt Rauma, Molde og Nesset. I tillegg har vi pleid å få masse sunnmøringer hit, men nå har jo de blitt så flinke til å arrangere sine egne festivaler at det har blitt færre av dem. Til tross for at det nå går kjemperaskt å kjøre hit fra Ålesund, takket være Tresfjordbrua på E136.

Likevel har billettsalget vært stabilt. Dette sier Langbakk skyldes at mange nordmøringer og trøndere også tar turen til Åndalsnes.

Di Derre på fjellet

En av de mer kuriøse konsertene Raumarock pleier å arrangere er å fly et band opp til en fjelltopp i Rauma. I 2007 spilte deLillos på Litjfjellet og etter det har flere band spilt på ulike fjelltopper. I år skal Di Derre spille på Nesaksla.

– Det er langt mer tilgjengelig for folk da kan man gå en time opp til fjellet på den nye vegen som er bygget av sherpaer. Så den konserten koster deg bare svette og melkesyre i beina, he he.

Pop og rock

Di Derre spiller også om kvelden. Av andre artister som kommer i år finner vi blant annet Sondre Lerche, Honningbarna, Danko Jones, CC Cowboys, Isac Elliot, Sløtface, Hellbillies, Red Hot og The Dogs.

Vi spør hva Langbakk gleder seg mest til.

– Jeg har aldri sett Honningbarna live, så det gleder jeg meg til. Og Danko Jones blir knallbra. Han holdt en steinbra konsert her i 2013. Vi har et sterkt program, så velkommen til alle sunnmøringer!

Høie åpner Raumarock

Trodde du rocken var døende? Tøys! Ungdommen flokker til Raumarock og i fjor hadde festivalen sitt nest beste billettsalg i sin seksten år lange historie. Her under Backstreet Girls i 2015. Foto: Hogne Bø Pettersen