Festivalsjef for Raumarock Dag Inge Langbakk står 650 meter over havet og skuer utover Rauma fra Nesaksla når Sunnmørsposten snakker med ham. Og han kan ikke gjøre annet enn å glise fornøyd.

- Sunnmøringer, kom hit!

To tusen

For i dag har over 2.000 mennesker tatt turen opp trappene og de bratte fjellsidene. Og alle sitter i lyngen eller på steiner, og ser mot utsikten. Og foran utsikten står Jo Nesbø og forteller historier.

Di Derre, bandet han har ledet, skrevet sanger for og vært frontfigur for siden 1992 står sammen med ham.

Og samtlige av de 2.000 som har gått opp synger med til «Erik Vea.» Det er en vakker opplevelse.

Bent Høie

Festivalen åpnet offisielt kl. 20, også da med Di Derre, men da på vanlig scene på festivalområdet i Åndalsnes sentrum.

Helseminister Bent Høie holdt da åpningstale, og han sa også noen ord oppe før konserten på Nesaksla.

– Di Derre er jo et folkekjært band, og de har tekster man kan lære av. Spesielt kan mannen min og jeg lære mye når de synger om jenter og sånn, sa han, til stor forlystelse for de oppmøtte.

Etter konserten slo vi av en prat. Han syntes det var en kjempefin konsert i en helt fantastisk natur.

– Vanligvis er det jo min kollega Linda Hofstad Helleland, som er kulturminister, som får disse jobbene. Men det å gå på fjellet er jo helsebringende, ler Høie.

Alle instrumentene borte

Det var en stund usikkert om det kunne bli konsert. Ikke på grunn av været, men rett og slett fordi at da halvparten av bandet landet i Molde torsdag morgen, var ingen av instrumentene kommet med. Selv ikke hatten til Unni Wilhelmsen.

Alle kontakter man hadde ble brukt, og etter hvert fikk man skaffet til veie gitarer, banjo, keyboard, bass og vaskebrett(!).

Mistet alle instrumentene

Jo Nesbø fornøyd

Etter den vel halvtimes lange konserten snakket vi med Jo Nesbø, inne imellom alle folkene som ville ha selfies.

Nesbø og gitarist Lars Jones er ivrige fjellmennesker, og de hadde ankommet Åndalsnes dagen før, og visste ingenting om at instrumentene manglet da de sto opp i morges.

– Hvordan reagerte du da du fikk høre det?

– Vi er såpass rutinerte som band nå at vi vet at ting stort sett ordner seg. Og nå kommer instrumentene heldigvis med fly til Kristiansund i kveld, har vi blitt fortalt. Vi trenger egentlig bare et par gitarer, så kan vi holde konsert. Men det er bedre å spille på egne instrumenter sjølsagt.

– Var du og klatret i går?

– Nei, det var planen. Men jeg har forstuet hånden, og kan akkurat spille gitar. Det er alt.

– Ikke helt heldig for en forfatter, kanskje?

– Nei, du sier noe.

– Hvordan var det å spille her?

– Det spesielt å stå på 600 meters høyde, ute i naturen, med masse folk, i det vakreste fylket vårt og spille musikk i Romsdal. Som sjølsagt er den fineste delen av landet.

Sunnmøring på tur

Akkurat det siste er ikke Elisabeth Bjørke fra Valderøya enig i.

– Vi har gått over Romsdalseggen i dag, og målet var å få Di Derre-konsert i premie til slutt. For vi er fans. Men vi har mye finere fjell på Sunnmøre, altså!

Høie åpner Raumarock