Leon Roald er vanligvis smålåten, men nå tar skulptøren og keramikerne fra Vigra fram store ord. Det han sikter til er skulpturen av Kjell Holm i yngre år som han har laget, og som nå rager på mahognisokkel 2,4 meter over gulvet i Khåk kunsthall, der Stiftelsen Kjell Holms kunstsamling vises. Tidligere i sommer stilte Roald ut hundre kvinneportrett i normal hodestørrelse i sitt eget galleri på Vigra, men i Khåk er det hans meter høye portrett av Kjell Holm som er blikkfang for de rundt 60 inviterte gjestene i lokalet.

Ny bok

– Deres livsløp ble svært forskjellige. Aksel Holm jr. døde i en flyulykke 26 år gammel i 1950. Kjell Holm døde 90 år gammel i 2009, etter å ha bodd halve livet i Sveits. Distanse i tid og geografi har medført en viss mytedannelse omkring de to personene, mener forfatteren som gjennom et lysbildeforedrag ga et riss av brødrenes liv og virke.

Sentralt i Skorgevik bok står brødrenes opphold i USA, og deres møte med café-society og omgang med rikfolk og filmstjerner. Mye av bokas innhold er basert på 160 brev Aksel og Kjell Holm sendte hjem til Ålesund fra Amerika i årene 1945 -49.

Denne kvelden ble det gitt et innblikk i Aksel og Kjell Holms liv gjennom kunst, litteratur og musikk. For å skape litt av stemningen fra deres tid i Amerika framførte Anita Valderhaug og Bjørnar Myhr Billie Holiday-låten «I´ll be seeing you» og Herman Hupfelds «As time goes by».

To Holm-portrett

Leon Roald har tidligere laget en byste av Kjell Holm i eldre år til Holm-stiftelsens kontorlokale i Molovegen. Nå vises også den i Khåk.

– Moro at den unge og den eldre Holm står på hvert sitt sted i lokalet, mener han. Roald formet først Kjell Holm som nærmere 90-åring, og nå som ung mann i 20-åra.

– Kjell Holm hadde klassisk pene trekk, med solid hake, smal overleppe og høy panne. Etter krigen hadde de unge mennene en helt spesiell stil,- med høy, stram nakke og bølget hår på toppen. Det er denne stilen jeg har modellert den unge Kjell Holm i, sier skulptøren som har brukt over 100 kilo leire til å forme det store Holm-hodet.

– Hvilket av de to portrettene er du mest fornøyd med?

– Ungdomsportrettet! Det er helt topp, svarer skulptøren spontant.

Leon Roald forteller hvordan han modellerte Holm-portrettet i samtale med Ørnulf Opdahl. Foto: Marius Simensen
Ny bok: Kjell Skorgevik har skrevet boken om brødrene Kjell og Aksel Holm. Styreleder Marianne Roald Ytterdal deltok på lanseringen av nummer åtte i Holm- stiftelsens skiftserie. Foto: Marius Simensen
Bjørnar Myhr på piano og Anita Valderhaug med sin sang fylte lokalet med evergreens. Foto: Marius Simensen