– Det er bare helt topp. Som å vinne i lotto. Etter å ha jobbet med fresko, stucco lustro og andre murale teknikker får jeg sjansen til å gå i dybden på det urgamle håndverket. Det kan komme jugendbyen og ålesunderne til gode. Planen er å bygge opp en egen jugendpalett.

Bent Erik Myrvoll stråler når han forteller om det han skal jobbe med de kommende årene.

– Etter å ha rulla rundt på vegene i Norge, Sverige og Danmark i ti år med Kunstambulanse lasta både med kunst og kunstnere, føler jeg at det er på tide å skifte spor. Derfor parkeres bilen som har vært med på vanvittig mye performance og andre kunstoppdrag, og jeg går inn i en annen kunstnerisk fase.

Stort stipend

Det sier den 48 år gamle kunstneren fra Spjelkavik som er tildelt Norsk Håndverksinstitutts treårige stipend for å forske på fresko- og kalkmaleri.

Den statlige stipendordningen for håndverkere legger til rette for å videreføre og utvikle spesialiserte håndverkskunnskap på høyt nivå. Stipendordningen har vært en prøveordning siden 1996, men ble i 2015 en fast ordning. Siden da har Norsk Håndverksinstitutt på Lillehammer tatt opp to nye stipendiater årlig. I 2017 er Bent Erik Myrvoll den ene.

– Dette stipendet henger høyt, og jeg er virkelig glad for å ha fått det. Rene luksusen å få både lønn og tid til å gjøre mer av det jeg allerede har drevet med i mange år, sier Myrvoll.

Synlig fresko.

Interessen for murale teknikker har fulgt kunstneren i mange år, og har satt spor etter seg flere steder. I årene 2003–2007 studerte Myrvoll fresco, stucco lustro og restaureringsteknikker på murmaleri ved Kunsthøgskolen i Stockholm.

Han har vært drivkraften bak etableringen av frescoveggen ved Ålesund Kunstfagskole og undervisningsopplegget knyttet til murale teknikker, og har sammen med kollega Leon Roald bygd opp den store freskoutsmykningen av Løren Stasjon i samarbeid med kunstneren Sverre Wyller.

Stunt ved Kube

Det var til restaureringen av Vik kirke i Sogn på oppdrag fra Riksantikvaren at Myrvoll skaffet seg en ambulanse som arbeidsbil.

– Nå skal jeg av sted å redde kirkekunst, og da passer det med en ambulanse. Slik tenkte jeg den gangen, og slik er det blitt. I ti år har jeg kjørt rundt og brukt Kunstambulansen som et sterkt symbol på alt som bør reddes,- kirkekunst, naturen og jordkloden. Men nå føler jeg at jeg ikke skal dvele ved denne bruken av Kunstambulansen. Jeg parkerer den, og håper at den kan leve videre som en museumsrelatert sjølstendig utstilling, sier han.

Før det skjer skal han sette et skikkelig punktum for Kunstambulansen med en performance ved Kunstmuseet Kube. Det gjør han kommende lørdag sammen med kunstnerkollega Liv Reidun Brakstad. Da rykker de ut med fulle sirener for å redde en døende jordklode.

Forskning: Flortynn bomullsduk brukes når Bent Erik Myrvoll restaurerer deler av et freskomaleri. Samme teknikk brukes når dekoren i Det sixtinske kapell i Peterskirka tas vare på. Foto: Solfrid Vartdal