Dette og mye mer kan du få svar på om du tar turen til Kirkegata 10 B i Ålesund lørdag.

Der åpner Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal dørene for publikum, både til offentlige og private arkiv.

På Latinskolen stiller foredragsholdere som forteller om bruksområder og all informasjonen arkivene kan gi oss, under temaet «Fortid, nåtid, framtid».

Allsidig

Det fantastiske hovedbildet til høyre er tatt av fotograf Sigvald Moa i 1924, og viser handelsmannen Christian Julius Steffensen sammen med kona og de 10 barna sine hjemme i Kirkegata 10 i Ålesund.

– I 1902 starta Steffensen et firma der han importerte og omsatte varer fra koloniene, deriblant kaffe, og norske produkter. I 1914 bygget han eget kaffebrenneri, som ble utvidet i 1923. Firmaet solgte også kraftfor, frø, krydder, kunstgjødsel og hermetikk. Og bygde blant annet eget tangtørkeri, forteller Dan André Velle, rådgiver hos IKA Møre og Romsdal.

Tilpasningsdyktig

Lørdag vil han ta publikum med for å vise fram arkivet etter den kjente norske arkitekten Jens Flor, som blant annet var byarkitekt i Ålesund (1918-1919) og over mange år gjorde mange jobber for handlesfamilien Steffensen. Som stadig utvidet, og der noen av sønnene etter hvert tok over deler av virksomheten.

I arkivene til IKA står det kassevis med tegninger etter den kjente arkitekten.

– Christian J. Steffensen var svært tilpasningsdyktig, og satte i gang nye prosjekter både på 30- og 40-tallet, tiår som ellers var preget av kriser og lav aktivitet. Han bodde her i Kirkegata 10, hvor vi holder til, forteller rådgiver Åsta Vadset.

– Han eide etter hvert flere av bygårdene her, og bodde selv sammen med den store familien sin i etasjene over kolonialbutikken på hjørnet. I tårnet var det et lekerom, mens kontoret hans var i første etasje.

Spor av svikt og mangler

Målet med Arkivdagen er å gi folk innblikk i hva som finns i arkivene, og vekke interesse for arkiv som samfunnets minne, både i fortid, nåtid og framtid. Minne om at arkivene er åpne for alle, og at de er en viktig del av et demokratisk samfunn.

Til Latinskolen kommer Åge Brekk, jurist og sekretariatsleder for Oppreisningsordninga for tidligere barnevernsbarn i Møre og Romsdal.

– Hvordan kan man finne ut hva barn og unge har opplevd tilbake i tid? I hvilken grad kan man i arkivene finne spor av svikt og mangler innenfor tjenesteyting? er blant spørsmålene han tar opp.

Gudmund Valderhaug fra Valderøya er førstelektor ved Institutt for arkiv-, bibliotek og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Hva betyr arkivering i dag? spør han. Og viser til sporene som lagres når vi i dag handler i butikker, passerer bomstasjoner og kommuniserer med stat og kommune. Spor som lagres og arkiveres, og som vi føler vi ikke har kontroll på i hverdagen vår.

Forfatter og historiker Aina Basso vil fortelle om hvordan hun bruker arkivene til å skrive fiksjon. Mens ass. rådmann i Rauma, Perry Ulvestad, skal snakke om hvordan den teknologiske utviklinga gjør det mulig å ta vare på og hente fram flere opplysninger fra arkivene.

Arkivdagen lørdag tilbyr også hjelp til søk i fotodatabaser og slektsforskning.

Historien og jubileumsutstillinga til Møre og Romsdal Fotograflaug vil bli presentert i nettversjon. En smakebit fra arkivet etter Ålesundsfotografen Alf Dale blir også stilt ut.