For 15 år siden gjorde Astrid Overaa stor suksess i rolla som den 45-årige husmora som får nok av maset og drar til Hellas. Nå kommer Lilly tilbake. Til våren setter Teatret Vårt igjen opp det populære stykket.

Denne gang som ei kvinne som er 15 år eldre, men som fortsatt forventer seg mer av livet.

Humor og alvor

Lilly lever et ganske så alminnelig liv. Barna er voksne, og hverdagen – med ball hver torsdag og i ekteskap med Johannes – føles etter hvert litt ensom. Da Lillys venninne inviterer på ferie til Hellas, slår hun til. Og siden det er litt vanskelig å fortelle akkurat dét til Johannes, ender det med at hun bare reiser. Tilbake ligger bare en lapp på kjøkkenbenken – og 14 frossenmiddager i fryseren.

– Så skjer det mye både med hennes liv og på turen, som blir som en ny start, sier Overaa.

– Det er en veldig fin historie som er akkurat like aktuell i dag. For den handler om å se seg selv og å se livet sitt med litt nye øyne. Og om at det aldri er for seint å gjøre noe nytt.

Fremdeles aktuell – At jeg ikke har gått ut på dato, det er en veldig fin følelse, sier Astrid Overaa. Foto: Nils Harald Ånstad

Det er ei forestilling med masse humor og like mye alvor i veldig skjønn forening, lover Overaa. Stykket er en monolog der Overaa står aleine på scena.

– Det er akkurat samme tekst som sist, men med heilt ny innpakning og scenografi. Sist så sto Lilly på et kjøkken. Nå blir det ingen kjøkken, uten å si for mye om hva det blir, sier Overaa og ler høyt og hemmelighetsfullt.

Ikke gått ut på dato

Det var teatersjefen som ringte og spurte om hun ikke hadde lyst til å sette opp stykket på nytt. Det ville hun.

– Det er utrolig kjekt å få lov til å gjøre det sjøl om jeg har blitt 61 år. At jeg ikke har gått ut på dato, det er en veldig fin følelse. At noen satser på at jeg kan gjøre en god jobb, sjøl om det er 15 år siden sist, sier hun.

Lilly er ei dame som Overaa lett kan kjenne seg igjen i, forteller hun.

– Derfor er det så kjekt å gjøre henne også. Jeg har savna henne, sier Overaa.

I 2003 Her er Astrid Overaa på scena som «Lilly Valentin» i 2003. I stykket som settes opp til våren er Lilly blitt 15 år eldre. Som Overaa sjøl. Foto: Roger Engvik

– Jeg har gjort mye forskjellig opp gjennom, men akkurat denne er ei hjerteforestilling for meg. Det er noe jeg virkelig gleder meg til å reise rundt i Møre og Romsdal med.

Ålesundsk

Sist reiste Overaa til og med til Hellas aleine som en del av forberedelsene. Stykket er opprinnelig skrevet av Willy Russel, men teksten er bearbeida og ikke minst oversatt til ålesundsk av Overaa.

Philipp Stengele fra Sveits står for regi og visuelt uttrykk. Noe som kan by på utfordringer:

– Når han skal  lese opp manus på dialekt, så er jo ikke det så lett! sier en lattermild Overaa.

Som etter alt å dømme går en travel vinter og vår i møte.

– Allerede nå har mange kulturhus meldt sin interesse. Jeg har savna Lilly, og dette er noe jeg virkelig gleder meg til å kunne reise rundt i Møre og Romsdal med.